Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consumăm substanțe nocive fără să ne dăm seama: cel puțin 500 de particule le înghiţim lunar

Radu Pop
stiridecluj.ro
pet-uri sticle

Milioane de litri de apă au fost găsite în această vară de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului depozitate în condiţii de temperatură necorespunzătoare. Specialiştii au atras atenţia în mai multe rânduri despre faptul că apa la pet poate dăuna organismului.

Fizicianul şi cercetătorul ieşean, Silviu Gurlui, spune că în compoziţia pet-urilor apar compuşi de tratament specifici care asigură plasticitate, culoare, duritate, sau rezistenţă la raze UV. Acesta spune că printre compuşii cei mai periculoşi regăsiţi în apa din pet-uri se află stibiul, cunoscut şi sub denumirea de antimoniu. Antimoniul (stibiul) este considerat substanţă cancerigenă de către Agenţia Internaţională de Cercetare în Cancer, parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Stibiul poate induce afecţiuni pulmonare, atunci când este respirat direct din aer sau afecţiuni cardiovasculare, afectiuni gastroenterologice, mutaţii genetice şi cancer în condiţii extreme. Afectează femeile însărcinate şi produc malformaţii, dacă persoanele sunt expuse pe termen lung la concentraţii mari”, a declarat profesorul Silviu Gurlui pentru ADEVĂRUL.RO.

Conform specialiştilor, stibiul din apa din pet creşte de peste zece ori timp de două, trei luni, dacă termperatura creşte de la 22 la 40 de grade Celsius. Stibiul ajunge rapid în apă mai ales în prima parte a depozitării.

„Stibiul în apă este mai mult în pet-urile cu apă carbogazoasă, precum şi în sucurile carbogazoase. Se găseşte ceva mai puţin în apa plată. Cauza accelerării difuziei de stibiu în cazul conţinutului carbogazos este interacţiunea fizică mai puternică între CO2 şi pereţii sticlei. Acelaşi fenomen accelerează şi degajarea de acetaldelhidă, mai mult în cazul apei carbogazoase”, a mai explicat Silviu Gurlui.

Din cercetările făcute, se pare că sticlele de volum mai mic produc mai mult stibiu decât cele de volum mare, iar culoarea sticlei nu pare să conteze în accelerarea difuziei poluanţilor în apa din sticlă.

Stibiul din apă nu este singurul care atacă organismul din ce în ce mai slăbit al oamenilor. Acesta este cumulat cu cel din aer. Din totalul pulberilor rezultate din frânarea maşinilor, în aer există 0,5% stibiu din masa totală PM10 din aer. Acest lucru înseamnă că, la fiecare frânare, în PM10 din aer avem 30 de micrograme de stibiu.

„Să ne gândim câte maşini sunt la un semafor pe trafic intens. Să ne imaginăm câte frânări se fac, înmulţim cu numărul de ore şi vedem ce e în aerul respirabil din zona semafoarelor. La amiază, umiditatea scade, intensitatea radiaţiei solare creşte, iar radiaţi care interacţionează direct cu aceste pet-uri amplifică dispersia poluanţilor în apă sau în atmosferă, mai ales când aceste pet-uri sunt aruncate în apă sau prin câmp deschis”, a mai subliniat profesorul ieşean.

Pentru a evita o astfel de poluare extrem de periculoasă, nu este recomandată aruncarea pet-urilor în foc sau să aprindem focul cu acestea. Ele emit otrăvuri de o gravitate maximă. Profesorul ieşean recomandăm sticlele clasice, pentru a ne proteja pe noi şi mediul înconjurător.

„De câte ori puteţi, luaţi exclusiv sticle clasice, din sticlă. Ele nu poluează, rezistă la UV, la temperaturi ridicate şi se pot recicla uşor. Ne gândim că pet-urile conţin şi microparticule de plastic. Sunt câte 10 pe fiecare litru, ceea ce înseamnă că dacă pe zi servim doi litri de apă, rezultă că în fiecare lună avem cam 50 de litri consumaţi. Dacă toată această apă este la pet, avem 500 de particule nocive pe care le înghiţim lunar. Asta, pe lângă compuşii chimici eliberaţi din pereţii pet-ului, în timp.”

Medicii atrag şi ei atenţia asupra produselor din plastic în general, nu doar a pet-urilor cu apă.

„Partea problematică este că substanţele periculoase se regăsesc în aceste recipiente, de fapt în toate produsele din plastic. Pot ajunge în alimentaţie şi pot fi toxice. Provoacă tulburări hormonale care duc la boli endocrine şi infertilitate. Ele pot avea efect negativ şi asupra ficatului, aşa că din punctul meu de vedere trebuie crescute standardele de producţie şi de calitate. De poluarea din apă şi din papa nu ne putem feri. Ce ar fi să existe la nivelul fiecărui stat membru UE nişte centre de control al calităţii care să analizeze orice fel de produs care vine de pe piaţa internă sau externă? Vreau să am certitudinea că nu am cancer în farfurie, în România”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic primar la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

„Riscurile cresc odată cu reutilizarea lor, cu expunerea la soare. Dacă vorbim despre utilizarea produselor de plastic, gândiţi-vă câte bacterii pot fi recilculate într-o sticlă refolosită de nu ştiu câte ori. Nivelul de bacterie pe unitate este mai mare decât cel de pe capacul de WC. Dacă nu sunt depozitate aşa cum trebuie, lucrurile pot lua o turnură cu totul problematic. Ele nu au gust, miros, nu se văd şi nu au toxicitate imediată, dar au efecte devastatoare pe termen lung”, a conchis medicul ieşean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.