Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consumul ridicat de apă contribuie la pierderea în greutate, sau este doar un simplu mit?

gadgetreport.ro
baut apa

Dacă vrei să slăbești, trebuie să bei multă apă. E adevărat sau nu? Cercetătorii de la Aston Medical School, Aston University au lansat un nou studiu care vine să elucideze această controversă, scrie gadegetreport.ro.

Un studiu efectuat pe 14 adulți tineri a constatat că consumul a 500 ml de apă pe zi a crescut cheltuielile energetice în repaus (cantitatea de calorii pe care corpul nostru le arde înainte de exerciții fizice) cu aproximativ 24%.

Deși acest lucru poate părea grozav, acest efect a durat doar o oră. Iar acest lucru nu s-ar traduce deloc printr-o diferență mare. Pentru un adult de 70 kg în medie, acesta ar folosi doar 20 de calorii în plus – un sfert de biscuit – pentru fiecare 500 ml de apă pe care o bea.

Un alt studiu efectuat pe opt adulți tineri a constatat o creștere a cheltuielilor energetice doar atunci când apa era rece, de la frigider – raportând o creștere foarte modestă de 4 procente a caloriilor arse.

Acest lucru se poate datora faptului că organismul trebuie să folosească mai multă energie pentru a aduce apa la temperatura corpului sau pentru că este nevoie de mai multă energie pentru ca organismul să filtreze volumul crescut de lichid prin rinichi. Și, din nou, acest efect a fost observat doar pentru aproximativ o oră.

Așadar, deși din punct de vedere științific ar putea fi posibil, creșterea netă reală a caloriilor arse este infimă. De exemplu, chiar dacă ați bea 1,5 litri de apă în plus pe zi, ați economisi mai puține calorii decât o felie de pâine.

De asemenea, merită remarcat faptul că toate aceste cercetări au fost efectuate pe adulți tineri sănătoși. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă acest efect este observat și la alte grupuri (cum ar fi adulții de vârstă mijlocie și cei mai în vârstă).

Consumul de apă înainte de masă poate reduce pofta de mâncare?

Această afirmație pare din nou sensibilă, în sensul că, dacă stomacul este cel puțin parțial plin de apă, există mai puțin loc pentru mâncare – așa că sfârșești prin a mânca mai puțin.

O serie de studii susțin de fapt această afirmație, în special cele efectuate pe adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă. Acesta este, de asemenea, un motiv pentru care persoanele care nu se simt bine sau au un apetit scăzut sunt sfătuite să nu bea înainte de a mânca, deoarece ar putea duce la o alimentație insuficientă.

Dar pentru persoanele care doresc să piardă în greutate, știința este mai puțin simplă.

Un studiu a arătat că adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă au pierdut 2 kg pe o perioadă de 12 săptămâni atunci când au băut apă înainte de masă, comparativ cu persoanele care nu au băut apă la masă.

Pe de altă parte, participanții mai tineri (cu vârste cuprinse între 21 și 35 de ani) nu au slăbit deloc, indiferent dacă au băut sau nu apă înainte de masă.

Deși acest lucru ar putea sugera potențialul de a pierde în greutate, există foarte puține dovezi de bună calitate care să arate că reducerea apetitului în general duce la pierderea în greutate în timp.

Poate că acest lucru se datorează impulsului biologic al corpului nostru de a-și menține dimensiunea. Din acest motiv, în Europa nu se pot face în mod legal afirmații cu privire la alimentele care ajută la senzația de sațietate mai mult timp în ceea ce privește pierderea în greutate.

Așadar, deși ar putea exista unele efecte de diminuare a apetitului cauzate de apă, se pare că aceasta ar putea să nu ducă la o schimbare pe termen lung a greutății – și poate fi posibil să se datoreze schimbării conștiente a dietei dumneavoastră.

Apa nu este suficientă

Există un motiv destul de bun pentru care apa de una singură nu este teribil de eficientă în reglarea apetitului. Dacă ar fi făcut-o, oamenii preistorici ar fi putut muri de foame.

Dar, în timp ce pofta de mâncare și sațietatea – senzația de sațietate și lipsa dorinței de a mânca din nou – nu sunt perfect aliniate cu posibilitatea de a pierde în greutate, ar putea fi un punct de plecare util.

O parte din ceea ce ne ajută să ne simțim sătui este stomacul nostru. Atunci când alimentele intră în stomac, acestea declanșează receptorii de întindere care, la rândul lor, duc la eliberarea de hormoni care ne spun că suntem sătui.

Dar, deoarece apa este un lichid, este golită rapid din stomac – ceea ce înseamnă că nu ne umple de fapt. Și mai interesant este faptul că, datorită formei stomacului, lichidele pot ocoli orice conținut alimentar semisolid care este digerat în partea inferioară a stomacului.

Acest lucru înseamnă că apa poate fi totuși golită rapid din stomac. Așadar, chiar dacă este consumată la sfârșitul unei mese, s-ar putea să nu vă prelungească neapărat senzația de sațietate.

Dacă încercați să mâncați mai puțin și să slăbiți, consumul unor cantități excesive de apă s-ar putea să nu fie o soluție excelentă.

Dar există dovezi care arată că atunci când apa este amestecată cu alte substanțe (cum ar fi fibrele, supele sau sosurile de legume) acest lucru poate întârzia rapiditatea cu care stomacul își golește conținutul – ceea ce înseamnă că vă simțiți sătul mai mult timp.

Dar, în timp ce apa nu vă poate ajuta să slăbiți în mod direct, aceasta poate totuși să ajute la pierderea în greutate, având în vedere că este cea mai sănătoasă băutură pe care o putem alege.

Schimbarea băuturilor cu conținut ridicat de calorii, cum ar fi sucurile și alcoolul, cu apă poate fi o modalitate ușoară de a reduce caloriile pe care le consumați zilnic, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.