Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă criza politică din Spania: Cu cine va negocia premierul Mariano Rajoy

elpolitico.com
mariano rajoy

Conducerea Partidului Popular (PP) spaniol şi-a dat miercuri acordul ca liderul acestei formaţiuni, premierul în exerciţiu Mariano Rajoy, să negocieze cu liberalii din Ciudadanos un acord în vederea unui sprijin pentru a rămâne în fruntea executivului, dar liderul conservator a admis că nu poate forma un nou guvern dacă nu obţine şi susţinerea Partidului Socialist (PSOE), relatează agenţiile EFE şi Reuters. Partidul Ciudadanos a pus conservatorilor şase condiţii pentru a susţine formarea unui nou guvern condus de Rajoy, printre care se numără o reformă a legii electorale şi adoptarea de măsuri împotriva corupţiei, precum şi crearea unei comisii care să investigheze presupusele finanţări ilegale de care ar fi beneficiat PP.

Mariano Rajoy a fost desemnat de regele Felipe să formeze guvernul în urma alegerilor anticipate de pe 26 iunie, care au fost convocate după ce scrutinul din decembrie a condus la un parlament foarte fragmentat şi la imposibilitatea alcătuirii unei majorităţi. Deşi conservatorii au ieşit pe primul loc şi la scrutinul din iunie, ei nu au obţinut majoritatea, astfel că au nevoie de sprijinul altor formaţiuni pentru a învesti guvernul, sau cel puţin de abţinerea unui anumit număr de deputaţi la a doua rundă de vot în legislativ, când, spre deosebire de prima, pentru ca executivul să fie învestit se ia în calcul majoritatea simplă (mai multe voturi pentru decât împotrivă), nu majoritatea absolută.

Dacă va reuşi să ajungă la un acord cu Ciudadanos, cele 32 de mandate ale acestei formaţiuni, adăugate celor 137 ale PP, i-ar asigura lui Rajoy 169 de voturi în legislativ, însă nu şi majoritatea absolută, care este de 176 de voturi. Prin urmare, liderul conservator a recunoscut miercuri că fără o înţelegere şi cu PSOE nu poate forma guvernul. Însă atât Pedro Sánchez, liderul PSOE (85 de mandate parlamentare), cât şi Pablo Iglesias, liderul stângii radicale Unidos Podemos (71 de mandate), au susţinut că deputaţii lor vor vota împotrivă şi la a doua rundă. 'Ciudadanos a făcut un pas înainte, dar Partidul Socialist nu a făcut niciunul. Fără acest pas nu este posibil ca învestirea să treacă', a punctat Rajoy la o conferinţă de presă, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.