Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă haosul în Spania: Mariano Rajoy nu are cu cine să facă majoritate

elpolitico.com
mariano rajoy

Premierul spaniol în exerciţiu, conservatorul Mariano Rajoy, nu a reuşit să obţină sprijinul niciunei formaţiuni parlamentare pentru formarea unui nou guvern, cu excepţia propriului său partid, care însă este minoritar în legislativ, astfel că există riscul prelungirii crizei politice începute după alegerile legislative din decembrie, care au condus la un parlament fragmentat şi la imposibilitatea constituirii unei majorităţi, fapt ce a impus convocarea alegerilor anticipate desfăşurate în luna iunie. Potrivit agenţiei EFE, Partidul Socialist Spaniol (PSOE), coaliţia stângii radicale Unidos Podemos şi liberalii din formaţiunea Ciudadanos au precizat fiecare după ultima rundă de consultări avută joi cu Regele Felipe că vor vota în parlament împotriva reînvestirii lui Rajoy, care a insistat şi după scrutinul din decembrie să rămână premier. Prin urmare, el poate conta doar pe cele 137 de voturi ale parlamentarilor Partidului Popular (PP), în condiţiile în care majoritatea absolută este de 176.

Formaţiunea Ciudadanos (ce are 32 de mandate) este dispusă ca la un al doilea vot de învestire a Cabinetului să se abţină, fapt ce i-ar creşte lui Rajoy şansele să-şi treacă guvernul, întrucât în această a doua rundă, spre deosebire de prima, va conta majoritatea simplă (mai multe voturi pentru decât împotrivă), nu majoritatea absolută. Pentru a ieşi din blocajul politic, liderul Ciudadanos, Albert Rivera, i-a propus joi regelui Felipe un consens între PP, PSOE şi partidul său pentru învestirea unui premier, altul decât Rajoy, iar dacă nu se va obţine un asemenea consens el a sugerat ca partidele să se abţină la al doilea vot pentru învestirea noului Cabinet condus de Rajoy şi astfel să se evite noi alegeri anticipate.

Însă atât Pedro Sánchez, liderul PSOE (85 de mandate parlamentare), cât şi Pablo Iglesias, liderul Unidos Podemos (71 de mandate), au susţinut că deputaţii lor vor vota împotrivă şi la a doua rundă, iar în aceste condiţii doar abţinerea parlamentarilor Ciudadanos nu i-ar fi suficientă lui Rajoy pentru a-şi trece guvernul. În urma ultimelor consultări, Regele Felipe trebuie să decidă joi seară dacă îl va desemna pe Rajoy premier, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.