Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă războiul psihologic: alte şase baloane chineze de spionaj dau târcoale Taiwanului

setav.org
balon spionaj

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat încă şase baloane chineze care au zburat peste Strâmtoarea Taiwan duminică, dintre care unul a traversat insula, după ce mai multe baloane de acest fel au fost observate în ultima lună şi jumătate, informează Reuters, citat de Agerpres.

La începutul acestei luni, într-o declaraţie formulată în mod ferm, ministerul a acuzat China că ameninţă siguranţa aviaţiei şi că duce un război psihologic asupra populaţiei insulei prin aceste baloane, cu câteva zile înainte de alegerile din Taiwan din 13 ianuarie.

Ministerul chinez al Apărării, care luna trecută a refuzat să fac comentarii în legătură cu aceste baloane, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

China revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, în pofida obiecţiilor puternice exprimate de guvernul de la Taipei.

Folosirea de către China a baloanelor de spionaj a devenit o problemă globală în februarie anul trecut, când Statele Unite au doborât ceea ce spuneau că era un balon de supraveghere chinez. Beijingul a reacţionat spunând că balonul respectiv era unul civil, care se rătăcise accidental.

În cel mai recent incident, prezentat luni de minister în raportul său zilnic privind activităţile militare chineze din ultimele 24 de ore, acesta a informat că şase baloane au zburat duminică peste linia mediană a strâmtorii, doar unul dintre acestea traversând insula la vârful ei sudic, potrivit unei hărţi furnizate de minister. Celelalte cinci baloane au zburat în nordul Taiwanului, dar nu deasupra uscatului, a spus ministerul. Baloanele s-au îndreptat toate spre est.

Linia mediană a Strâmtorii Taiwan a servit anterior drept barieră neoficială între Taiwan şi China, dar avioanele de luptă, dronele şi acum baloanele Chinei zboară în mod regulat peste ea. Autorităţile chineze declară că nu recunosc existenţa liniei mediane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.