Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă scandalul de la Muzeul Național de Artă: sindicaliștii îl acuză pe director de management defectuos

Wikipedia
Muzeul Național de Artă al României

Drepturi salariale nerespectate, posturi vacante care nu sunt scoase la concurs, modul "ordinar" în care sunt calculate sporurile existente în instituţie sunt câteva dintre acuzele formulate, într-un comunicat de sindicatul Pro Art din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, faţă de repunerea în funcţie şi managementul defectuos al lui Călin Stegerean, arată News.ro.

Actualul manager al MNAR, Călin Stegerean, a fost repus în funcţie de Ministerul Culturii prin Ordinul Ministrului Culturii nr.442 din 06.05.2021 ca urmare a contestării în instanţă a deciziei de privind rezultatul evaluării activităţii de management, fiind evaluat cu un punctaj de 6,25, consecinţa fiind încetarea contractului de management.

Sindicaliştii semnalează o contradicţie în acţiunile Ministerului Culturii cu privire la mandatul lui Călin Stegerean: "Ceea ce este de neînţeles este faptul că, Ministerul Culturii încheie un act adiţional pentru prelungirea contractului de management nr. 65/2016 până în anul 2025. Ori, dacă Ministerul Culturii îşi menţine poziţia formulată în instanţă (recurs, n.r) dar şi în ceea ce priveşte managementul defectuos de ce nu a încetat contractul de management la termen?".

Instanţa obligă Ministerul Culturii la "... repunerea părţilor în situaţia anterioară prin executarea de către acestea a contractului de management nr. 65/2016, precum şi obligarea pârâtului la plata de despăgubiri, reprezentând echivalentul remuneraţiei lunare de care ar fi beneficiat reclamantul începând cu data de 04.08.2017 şi până la punerea în executare a prezentei hotărâri..", deci nu la prelungirea contractului de management, spun sindicaliştii.

Ei precizează şi că Ministerul Culturii nu ţine cont de următoarele aspecte:

"managerul se află într-o stare de incompatibilitate având în vedere că are el însuşi proces cu Muzeul Naţional de Artă al României, proces în care are calitate de pârât. Ori, este nefiresc să fi manager, să ai în subordine oficiul juridic şi totodată să conduci instituţia al cărei buget l-ai prejudiciat şi care ţi-a deschis acţiune în instanţă pentru recuperarea prejudiciului".

Totodată, MC nu are în vedere "managementul defectuos în perioada iunie 2016 - august 2017, perioadă în care a adus prejudicii la bugetul instituţii în valoare de 116.642,68 lei, conform raportului de control al Curţii de Conturi a României" şi "nu se doreşte punerea în aplicare a prevederile OUG 68/2013, pct.26, lit g.care face referire la cazurile când unui manager îi poate înceta contractul de management:"g) constatarea neîndeplinirii obiectivelor, programului minimal din motive imputabile managerului, a nerealizării indicatorilor de referinţă stabiliţi prin contractul de management sau a prejudicierii imaginii instituţiei ori a autorităţii,precum şi constatarea nerespectării dispoziţiilor legate de îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 27."

Pro Art avertizează asupra deficitului de personal şi faptul că "managerul nu dispune scoaterea la concurs a posturilor vacante disponibile", patrimoniului MNAR fiind astfel "periclitat".

"Conform statului de funcţii publicat pe site-ul muzeului în luna martie 2021, deficitul de personal este foarte mare, 53 de posturi vacante dar bugetate. Serviciul Monitorizare Sisteme Electronice de Avertizare şi Pază - Supraveghere, are cel mai mare deficit de personal 24 de posturi. Nu se doreşte ocuparea acestora deoarece dl. Călin Stegerean doreşte externalizarea acestui serviciu. De reţinut că Biroul Securitate - Pază - Supraveghere se ocupă strict de monitorizarea, paza şi supravegherea patrimoniului naţional, iar lipsa personalului duce la periclitarea siguranţei acestuia".

Secţiile de restaurare şi conservare sunt în aceeaşi situaţie. "Dar pe manager, pe directorul economic şi pe şefa resurse umane nu-i interesează acest aspect, nici măcar acum când legea în vigoare permite să se facă angajări până în luna septembrie".

Sindicatul a solicitat Ministerului Culturii trimiterea Corpului de Control al Ministrului în vederea verificării activităţii Muzeului Naţional de Artă a României şi a modalităţii prin care Muzeul Naţional de Artă a recuperat prejudiciile, ministerul în loc să verifice activitatea de management prelungeşte contractul printr-un act adiţional.

"Ţinând cont că, muzeul este custodele multor opere de artă care au o valoare incomensurabilă, opere de artă care trebuie protejate, puse în valoare, ori toate acestea nu se pot face decât printr-un bun management dar şi cu personal suficient", este concluzia sindicaliştilor, care promit noi dezvăluiri "privind modul în care nu se respectă drepturile statuate prin lege şi aici ne referim la modalitatea absolut ordinară prin care se calculează sporurile existente în instituţie, sporurile fiind calculate la nivelul salarial al anului 2018 şi nicidecum la nivelul salariului brut aferent anului 2020, ceea ce aduce un deficit salarial cuprins între 80-150 lei/salariat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.