Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă seria deceselor misterioase în Rusia: Doi deputați, aliați ai lui Vladimir Putin, găsiți morți în aceeași zi

vladimir putin

Doi deputați din Duma de Stat a Rusiei din partea partidului de guvernământ Rusia Unită au murit în aceeași zi.

Decesul lui Nikolay Bortsov, în vârstă de 77 de ani, care a fost deputat în Duma de Stat din 2003, a fost anunțat de Igor Artamanov, guvernatorul regiunii Lipetsk. El a murit la locuința sa din Lebedyan.

În aceeași zi, deputatul Dumei de Stat Dzhasharbek Uzdenov a murit la vârsta de 57 de ani, în urma unei "boli grave și prelungite", a anunțat Vladimir Vasiliev, șeful fracțiunii Rusia Unită, potrivit Newsweek.

O serie de ruși proeminenți au murit în circumstanțe inexplicabile sau neobișnuite de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Nu a fost indicată nicio cauză pentru moartea lui Bortsov. El fusese lovit anterior de sancțiuni din partea Statelor Unite și a altor țări occidentale în legătură cu invazia lui Putin în Ucraina.

Bortsov a fost condamnat la închisoare în Ucraina

Bortsov a fost unul dintre cei mai bogați angajați guvernamentali din Rusia, cu o avere netă estimată la 550 de milioane de dolari, potrivit publicației independente de știri Meduza, cu sediul în Letonia. El a fost inclus de Forbes în 2021 într-un clasament al celor mai bogați 100 de angajați federali din țară.

El a fost condamnat în absență în Ucraina la 15 ani de închisoare la 21 martie, alături de alți 19 membri ai Dumei de Stat din Rusia, pentru că a votat pentru recunoașterea autorităților instalate de Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a precizat că cei condamnați sunt: Serghei Altukhov, Andrey Alshevsky, Olga Zanko, Andrey Anikeev, Grigory Anikeev, Valentina Artamonova, Otari Arshba, Alena Arshinova, Timofey Bazhenov, Zarif Baiguskarov, Nikolay Bortsov, Vadim Bulavinov, Dmitri Islamov, Mihail Kuzmin, Denis Maidanov, Nikolai Pankov, Yuri Petrov, Olga Pilipenko, Valentina Pivnenko și Dmitri Pogorely.

Șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexander Bastrykin, a calificat verdictul drept ilegal.

Uzdenov era sancționat de SUA și Noua Zeelandă

Uzdenov, în vârstă de 56 de ani, a fost membru al Comisiei pentru ecologie, resurse naturale și protecția mediului din Camera Reprezentanților din Rusia.

"O zi grea. Moartea a mai smuls încă un camarad din rândurile noastre. Jasharbek (Dzhasharbek) Borisovici Uzdenov, deputat în Duma de Stat, fost ministru al Resurselor Naturale și Ecologiei din Republica Karachay-Cherkess, a murit după o boală gravă și prelungită", a declarat Vasilyev.

Vasilyev și-a exprimat condoleanțele rudelor și prietenilor lui Uzdenov.

"Sensibil, atent, cu voință puternică, întotdeauna gata să ajute - așa ni-l vom aminti pe Jasharbek Borisovici. A luptat mult timp, dar, din păcate, boala s-a dovedit a fi mai puternică. Ne va lipsi foarte mult", a spus el.

Uzdenov a fost ales în Duma de Stat la 19 septembrie 2021. El a intrat sub sancțiunile SUA și ale Noii Zeelande după începerea războiului.

Cel puțin 20 de ruși au murit în circumstanțe misterioase de la începutul războiului, în februarie anul trecut, printre care Ravil Maganov, președintele Lukoil, Iuri Voronov, fondatorul și directorul general al companiei de transport și logistică Astra-Shipping, Vladislav Avayev, fost oficial al Kremlinului și vicepreședinte al Gazprombank, și generalul-maior Vladimir Makarov, un ofițer care a supravegheat represiunea Kremlinului împotriva protestatarilor anti-război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.