Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contrabanda cu tigari a dat o gaura la buget de doua miliarde de euro

tigari contrabanda

Tendinta contrabandei cu tigari este in scadere, la nivel national, dar  in regiunea nord-est, cea mai afectata de piata neagra, nivelul comertului ilicit a depasit, 34% in mai, iar tendinta este de crestere.

Un studiu incheiat recent de Compania de Cercetare Novel Research arata ca, in luna mai, comertul ilegal cu tigarete a inregistrat scaderi importante comparativ cu luna martie, in regiunea de sud-est a tarii (minus 8,2 puncte procentuale, pana la  6,1%) si in vest (minus 7,3 puncte procentuale, pana la 16,9%). Cu toate acestea, in nord-est, regiunea cea mai afectata de piata neagra, nivelul comertului ilicit in luna mai a ajuns la 34,2%. Din punct de vedere al provenientei, „cheap whites” (tigari produse legal in tara de origine, dar aduse la noi prin contrabanda, inclusiv din China) continua sa detina cea mai mare pondere pe piata neagra, de 55,8%, cu 15 puncte procentuale in plus fata de martie 2015.

Crestere excesiva a taxelor

Potrivit reprezentantilor firmei JTI Romania, companiile de tutun sustin eforturile autoritatilor de aplicare a legii, dar nu acelasi lucru se poate spune despre autoritatile fiscale. Ministerul Finantelor tocmai a decis, peste noapte, sa compenseze scaderea de TVA cu  o crestere de acciza la tigarete. Cresterea este considerata excesiva, pune presiune pe piata legala si creaza premisele unei relansari a contrabandei. Industria tutunului cere o strategie nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete, pentru perioada 2015-2018.Cu toate ca a fost ceruta public si in repetate randuri, de ANAF si Vama, si chiar de Consiliul Concurentei care, la finalizarea investigatiei pe piata tigaretelor, a concluzionat ca traficul ilegal este principalul factor perturbator pentru sectorul tutunului, strategia nu exista inca ”, a atras atentia Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Gaura uriasa in buget

Potrivit reprezentantilor industriei tutunului, 80% din pretul unui pachet de tigarete il reprezinta taxele si fiecare punct procentual inregistrat la comertul ilicit de tigari reprezint un minus de 35 de milioane de euro la bugetul statului. Astfel, contrabanda cu produse din tutun in regiunea Moldova priveaza bugetul statului de 1,2 miliarde de euro. Cumulat, rezulta o gaura de peste doua miliarde de euro in vistieria statului, iar guvernantii dau reglementari care vor agrava situatia. Astfel, recentele propuneri potrivit carora comercializarea tigaretelor trebuie sa se faca la minimum 250 de metri de unitatile sanitare si de invatamant vor impulsiona piata neagra. Mai rau, 50% dintre mici comercianti din Romania isi vor reduce la jumatate activitatea sau vor trage oblonul definitiv, cu efecte grave in plan social si economic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.