Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 41 de milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în primele 6 luni ale anului

BAT Romania
djkr

În primele șase luni ale anului 2022, autoritățile române au capturat peste 41 de milioane de țigarete, a căror valoare de piață se ridică la peste 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro), conform datelor www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă din România.

Piața neagră a țigaretelor din România a înregistrat astfel o  scădere de aproximativ 30% față de prima jumătate a anului 2021, pe fondul eforturilor autorităților de combatere a traficului ilicit și al reducerii volumului contrabandei la granițele de nord ale țării. Potrivit StopContrabanda.ro, în primele 6 luni ale anului 2021 au fost capturate peste 61 de milioane de țigarete de contrabandă, cu aproximativ o treime mai mult decât volumul înregistrat în prima jumătate a anului curent.  Piața neagră de țigarete se menține sub pragul istoric de 8% din consum în prima jumătate a anului, un nivel relativ constant față de începutul de an, conform datelor Novel Research.

„În 2021, pe fondul reducerii pieței negre de țigarete, BAT a plătit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult față de anul precedent, ajungând la aproape 11 miliarde de lei contribuții prin accize și taxe. În cei 25 de ani de prezență în România, deși vedem anumite perioade în care volumul contrabandei înregistrează o scădere, asistăm de asemenea la o adaptare permanentă a pieței negre, care reușește să identifice noi metode de introducere ilegală în țară a produselor ilicite. Sunt necesare eforturi continue pentru menținerea unui nivel redus al traficului ilicit care, alături de un cadru fiscal echilibrat și predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină, reprezintă principalele condiții pentru creșterea investițiilor private legitime și, implicit, a veniturilor la bugetul de stat,” declară Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa centrală și de sud din cadrul BAT.

content-image

Capturi semnificative la granițele de sud și est ale țării

În primele șase luni ale anului 2022, cel mai mare volum de țigarete de contrabandă capturate a fost înregistrat în județele Constanța (peste 15 milioane de țigarete capturate), Vâlcea (peste 11 milioane de țigarete) și Suceava (aproape 3 milioane de țigarete), potrivit datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro[i].

Recent, în luna iunie 2022, au fost făcute și cele mai mari trei capturi de țigarete din acest an[ii], în Constanța, Vâlcea și Călărași, unde autoritățile au confiscat în total aproape 28 de milioane de țigarete, în valoare de peste 18 milioane de lei (peste 3,6 milioane de euro). Doar în Constanța au fost capturate recent peste 15 milioane de țigarete de contrabandă, în valoare de peste 11 milioane de lei (2,2 milioane de euro).

Două fabrici ilegale și capturi record în valoare de 2 milioane de euro, descoperite în acest an

În primele șase luni din 2022, autoritățile au descoperit și două fabrici ilegale de țigarete, în județele Neamț si Buzău, de unde au fost confiscate aproximativ 21 de tone de tutun.  Țigaretele ce urmau a fi fabricate din volumul de tutun capturat aici ar fi valorat peste 2 milioane de euro pe piața neagră, conform datelor centralizate pe StopContrabanda.ro[iii].

De asemenea, potrivit autorităților, în prima jumătate de an se observă o creștere a cantității de tutun brut și tutun de narghilea introdusă ilicit pe piața românească. Potrivit ANAF, de la începutul anului 2022 au fost confiscate peste 50 de tone de tutun brut fără acte necesare transportului, procesării sau comercializării[iv].  Tot ilegal au fost introduse în România la începutul anului și 1.750.000 de timbre de acciză ce urmau a fi folosite la marcarea produselor ilicite din tutun[v].

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o inițiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română.

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

__________________________________

Despre contrabanda cu ţigări în România

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 667 km de drum național modernizați[vi].
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

Despre BAT în România

  • Anul acesta, BAT marchează 25 de ani de prezență în România. Contribuția directă, indirectă și indusă a BAT la economia României depășește pragul de 125 de miliarde de euro, din care 24 de miliarde de euro înseamnă contribuție directă la bugetul statului, sub formă de taxe, accize, salarii și alte taxe locale (potrivit studiului de impact Civitta 2021).
  • În 2021, BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Compania a plătit aproape 11 miliarde de lei la bugetul de stat anul trecut.
  • BAT este liderul pieței tutunului din România, cu o cotă de peste 50%
  • BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare
  • BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzește, nu arde tutunul

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulți o gamă variată de produse cu risc redus*.

Compania continuă să susțină clar că fumatul cauzează riscuri majore la adresa sănătății și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit științific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevărat pe consumatori.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu ard până în 2030 și de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2025. BAT și-a stabilit o serie de obiective ambițioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralității emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 și 2 până în 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unică folosință și utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale până în 2025.

BAT are peste 53.000 de angajați și operează în peste 180 de țări. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline în 2021 și un profit din operațiuni de 10,2 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de țigarete și o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun și nicotină, precum și produse tradiționale din tutun care nu ard. Acestea includ țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. În 2021, BAT a avut 18,3 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o creștere de 4,8 milioane față de anul precedent.

Note

* Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de risc și provoacă dependență.


[i] Județele cu cel mai mare volum al țigaretelor de contrabandă capturate în primele 6 luni ale anului 2022: Constanța (15.584.140 țigarete), Vâlcea (11.200.000 de țigarete), Suceava (2.955.840 de țigarete); sursa: www.stopcontrabanda.ro

[ii] Top 3 capturi de contrabandă, în luna iunie 2022:  Constanța - 760.000 de pachete cu țigări de contrabandă, fără timbru fiscal; Vâlcea - 11.200.000 de țigarete; Călărași - 1.400.000 de tigarete

[iii] Fabrică ilegală de țigarete, descoperită în Neamț (20 de tone de tutun);   Fabrică ilegală de țigarete, descoperită de polițiștii din Buzău (1 tonă tutun).

[iv] 10,26 tone tutun confiscate de inspectorii ANAF-Antifraudă

[v] 1.750.000 de timbre de acciză pentru țigarete, susceptibile a fi false, descoperite la P.T.F. Calafat

[vi] la un cost mediu de 3 milioane de lei pentru un km de drum național modernizat (conform ultimelor proiecte anunțate de CNAIR).

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.