Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contraofensiva ucraineană este inevitabilă - Prigojin acuză establishment-ul rus de trădare

captura ONN
Evgheni Prigojin

Contraofensiva ucraineană este inevitabilă - Prigojin acuză establishment-ul rus de trădare

Liderul unităţii paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a descris miercuri drept "inevitabilă" contraofensiva armatei ucrainene şi a acuzat din nou că luptătorii săi duc lipsă de muniţii, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agrepres.

Într-un mesaj vehement postat pe canalul său de Telegram, Prigojin şi-a reluat criticile la adresa establishment-ului militar rus, considerând că numai un act de "trădare" din interiorul Rusiei poate explica unele decizii militare tactice păguboase şi privarea luptătorilor săi de muniţii.

"Există un ordin criminal de a nu ne trimite muniţii, muniţiile se acumulează grămezi în depozite, cum am mai spus. Rândurile Wagner se subţiază printre morţi, răniţi şi cei care pleacă după terminarea contractului", a deplâns liderul grupării ruse de mercenari.

"O contraofensivă a ucrainenilor este inevitabilă (...) Astăzi plouă, pe 2 mai va cădea ultima ploaie. Va mai fi nevoie doar de încă o săptămână pentru ca vântul să usuce terenul, după care armata ucraineană va fi gata să înceapă", anticipează Prigojin, adăugând însă că nu-şi dă seama când ar putea începe exact contraofensiva ucraineană.

El mai crede că armata ucraineană va încerca să străpungă flancurile încercuirii parţiale reuşite de trupele ruse în jurul oraşului Bahmut, iar armata rusă nu va fi capabilă să respingă un atac puternic acolo. "Wagner şi-a îndeplinit deja misiunea istorică, dar va continua să şi-o îndeplinească până la ultimul combatant rus. Cum am spus, măcinăm rezervele armatei ucrainene. Unităţi inamice bine antrenate au fost deja aruncate în (bătălia de la) Bahmut", a remarcat liderul grupării Wagner.

Acuzații de trădare

Acesta a mai observat la Bahmut o creştere a numărului mercenarilor polonezi şi a luptătorilor din trupele speciale ucrainene, ceea ce face ca bătălia din acest oraş din partea de est a Ucrainei să devină încă şi mai sângeroasă.

"Există trădare în interiorul Rusiei. Nu ne permit să ne pregătim apărarea şi nici să începem o ofensivă. Dar vom avansa cu orice preţ. Doar pentru a măcina armata ucraineană şi a-i zădărnici ofensiva", a susţinut Prigojin, care nu se plânge prima dată de lipsa muniţiei pentru trupele sale şi l-a criticat public în mod repetat pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

Liderul grupării Wagner contestă şi tactica de luptă a armatei ruse, el neînţelegând de ce aceasta nu a lansat ofensive asupra oraşelor învecinate Sloviansk şi Kramatorsk pentru a diminua presiunea ucraineană asupra Bahmutului, oraş despre care liderul Wagner susţine că este în proporţie de 80% sub controlul acestei grupări.

În acest timp, armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă pentru a încerca eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia. Unii comentatori cred că trupele ucrainene vor ataca în sud sau sud-est, în câmp deschis către Marea Azov, cu scopul de a străpunge legătura terestră a Rusiei cu Crimeea şi cu teritoriul ocupat în sudul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.