Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contraterorismul irakian a anunţat că l-a arestat pe directorul administrativ al Statului Islamic pe aeroportul din Bagdad

teroristi viena

Contraterorismul irakian a anunţat luni că l-a arestat pe "directorul administrativ" al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), un irakian al cărui nume de război era 'Abu Naba', în momentul în care a coborât din avion la Bagdad, potrivit Agerpres.

Bărbatul a fost reţinut în octombrie atunci când "se urca într-un taxi după ce a coborât dintr-un avion care tocmai aterizase la Bagdad", a declarat pentru AFP Sabah al-Noamane, purtător de cuvânt al unităţilor de elită ale contraterorismului.

Intervievat de agenţia franceză de presă, el a refuzat să divulge adevărata identitatea a lui Abu Naba, locul de unde provenea zborul său şi cum a putut călători bărbatul deşi era căutat în Irak.

Abu Naba era "o ţintă importantă", un bărbat care "şi-a început parcursul jihadist în 2003 cu Al-Qaeda, după care s-a alăturat diferitelor grupări care s-au succedat până la Statul Islamic", care o perioadă a controlat aproape o treime din Irak, înainte de a fi înlăturată la sfârşitul lui 2017, după trei ani de confruntări sângeroase, a precizat Sabah al-Noamane.

Citește și: Vești pentru toți elevi din România! Când s-ar putea redeschide școlile

"El a fost în contact cu membri ai SI în Irak, iar noi le monitorizăm conversaţiile de mult timp. Abu Naba se ocupa de afaceri financiare, trimitea mesaje şi organiza întâlniri", a adăugat el.

"El era coordonator general" al unei organizaţii în prezent muribunde după ce şi-a pierdut de asemenea în 2019 "califatul" teritorial autoproclamat în Siria.

Bărbatul, în detenţie de la arestarea sa în octombrie, urmează să fie dus în faţa instanţei la capătul interogatoriilor în desfăşurare, în conformitate cu legea antiteroristă. El riscă pedeapsa cu moartea pentru "apartenenţă" la o organizaţie "teroristă".

Sute de pedepse capitale au fost pronunţate în ultimii ani împotriva unor irakieni sau străini din Statul Islamic în Irak, iar mai multe dintre ele au fost deja aplicate prin spânzurare.

În ciuda anunţului privind victoria sa în decembrie 2017, Statul Islamic comite în continuare atacuri în Irak, chiar dacă de o amploare mai mică decât înainte.

Zece persoane au murit sâmbătă la nord de Bagdad într-o ambuscadă jihadistă, în timp ce cu circa zece zile în urmă, un atac cu grenadă în capitală a făcut 11 morţi în apropierea capitalei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.