Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contre între membrii CSM: O judecătoare îi atacă pe reprezentanţii societăţii civile din Consiliu

facebook.com/andrea.chis.3
andreea chis

Tensiunile din CSM ating noi culmi, pe fondul dezbaterilor despre proiectul de modificare a legilor justiţiei. Judecătoarea Andrea Annamaria Chiș (foto), membru ales al CSM, le-a reproşat în şedinţa de joi, 26 octombrie, celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, Victor Alistar şi Romeo Chelariu, că au poziţii diferite de unele ONG-uri care au cricat proiectul lui Tudorel Toader.

Vezi şi: EXCLUSIV - Hoţii, tâlharii şi violatorii, în topul deţinuţilor eliberaţi prin recursul compensatoriu. Niciun corupt pe listă

"Mie mi se pare foarte important ca societatea civilă să participe în lucrările consiliului, pentru că este nevoie să ne vedem şi prin ochii societăţii civile. E o dezbatere pe care ar trebui să o purtăm poate cu alte ocazii. Au fost foarte multe ONG-uri care au susţinut opinia majoritară a consiliului şi întrebarea mea este: Atunci când dumneavostră daţi un vot în consiliu, într-un fel sau altul, într-o problemă importantă care vizează şi societatea civilă, vă consultaţi cu societatea civilă sau este opinia dumneavostră?", a afirmat judecătoarea Chiş, magistrat care şi-a exprimat opoziţia faţă proiectul lui Toader şi în afara CSM, inclusiv prin încurajarea colegilor judecători şi procurori să semneze un apel către ministrul Justiţiei.

În replică, Victor Alistar a amintit faptul că membrii CSM nu au un mandat imperativ, iar poziţia reprezentanţilor societăţii civile în CSM, la momentul avizului pe proiectul lui Tudorel Toader, a reflectat dezbaterile interne din Consiliu.

"Sunt de acord cu cele spuse de doamna Chiş. Au fost discuţii în cadrul organizaţiilor neguvernamentale. O parte dintre ele s-au raliat poziţiei majoritare a consiliului, o parte nu s-au raliat. Trebuie să menţionez că atât dumneavostră ca membri aleşi de către magistraţi, cât şi noi, ca membri reprezentanţi ai societăţii civile nu avem un mandat imperativ. (...) Noi nu am făcut altceva decât să mergem pe ce s-a discutat în interiorul CSM, în Comisia 1, timp de două zile, cu amendamente adoptate în unanimitate, cu câteva excepţii care s-au pus pe buletinul de vot, crezând că aceasta este o soluţie de îmbunătăţire a legislaţiei. Repet: nu avem vot imperativ, au fost organizaţii guvernamentale care s-au exprimat", a declarat Alistar.

Reproşurile formulate de Andrea Chiş la adresa colegilor de Consiliu au atras nemulţumirea alor membri CSM. Prezentată ca "o temă de meditaţie", chestiunea ridicată de Chiş a fost primită cu vociferări şi un "Meditaţi după ce se termină şedinţa", din partea unei alte membre CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.