Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controlul serviciilor secrete de către DNA

secret

O întreagă dezbatere publică s-a născut începând de joi. Chiar din momentul în care s-a aflat că Direcția Națională Anticorupție a controlat, la sânge, serviciul secret al Ministerului de Interne. Nenumărate voci din presă, dar și din politică au contestat dreptul DNA de a verifica serviciile secrete. Pe motiv că sunt secrete. Am un cu totul alt punct de vedere. Pornind chiar de la recentul scandal  de la Interne.

Vezi și: OFICIAL Elena Băsescu confirmă divorțul: De ce spun cei doi că s-au despărțit

Vezi și De ce NU e plagiat in Cazul Petre Tobă - DOCUMENT

Nu pun în discuție vinovăția sau nevinovăția lui Petre Tobă. Nici a celorlalți cercetați de către DNA. Urmează ca procurorii să demonstreze în fața judecătorilor dacă, acolo, s-au săvârșit sau nu fapte de corupție. Dacă banul public a fost deturnat sau nu în beneficiul unor persoane. Cu totul și cu totul altceva mă interesează. Mă preocupă dreptul la control al DNA.

În principiu, toate serviciile secrete, cu excepția serviciului secret al DNA, care funcționează de ani bani, sunt supuse unui control. Fie parlamentar, fie de altă natură. În realitate, experiența ne-a arătat că, în România, nu a funcționat niciun control. Serviciile secrete sunt fără stăpân. Ele pot încălca oricând și cât vor drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Pot comite abuzuri și excese de tot felul. Și, din nefericire, această situație va mai continua o vreme. Pentru că nu există niciun fel de voință politică manifestată de la nivelul președinției ori instituției parlamentare, în sensul curmării acestei stări de lucruri. Președintele admite, fără niciun fel de discernământ, orice îi spun serviciile secrete, iar parlamentarii tremură când se află în prezența reprezentanților SRI și SIE. În Statele Unite, de pildă, tremură serviciile secrete atunci când sunt chemate să dea socoteală în Congres. Pe de altă parte, sunt mult prea mulți responsabili ai serviciilor secrete extrem de bogați. Cu avere pe care nu o pot justifica. Acesta este rezultatul corupției.

VEZI și: Ce i s-a întâmplat lui Marian Godină după ce i-a transmis un mesaj lui Petre Tobă

Corupția din serviciile secrete este endemică. Este aproape generalizată. La fel cum se întâmplă și cu corupția din societatea românească. Cine poate controla actele de corupție săvârșite de lucrătorii serviciilor secrete mai bine decât Direcția Națională Anticorupție? Există vreo altă instituție care ar putea face acest lucru? Și dacă nu, atunci cum poate fi pus la îndoială de către cineva dreptul DNA de a face control?

Vezi și: Dobânzi URIAŞE de 8.000%: Să nu iei niciodată bani de la aceste instituții

Evident că acest control nu se poate extinde și asupra operațiunilor în teren ale serviciilor secrete ori asupra rețelei acestora de agenți acoperiți. În rest, aș vrea să văd toate serviciile secrete luate la control, începând cu SRI și SIE și terminând cu SPP și chiar cu serviciul secret al Armatei.

Vezi și: Cafeaua e pe cale de DISPARIŢIE: Când s-ar putea bea ultima ceașcă

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.