Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONTROVERSE 'Justiţiarii' au hotărât, tacit, să protejeze şi infractorii: Ce s-a întâmplat cu dosarele de trafic de persoane

rpnalaw.com
justitie subteran ochi

Aşa cum victimele traficului de persoane dispar chiar sub ochii autorităţilor, aşa au dispărut şi dosarele de trafic de pe portalul instanţelor. Situația a fost dezbătută marți seara în emisiunea „Ochii pe mine”, moderată de Vlad Craioveaanu, la Aleph News, arată Mediafax.

În loc să elimine din mediul online numele victimelor pentru a fi protejate, „justiţiarii” au hotărât - tacit- să protejeze şi infractorii. Publicul, mass-media şi nici ONG-urile nu mai au acces acum la informaţii.

România se află într-o situaţie critică în ceea ce privește traficul de persoane şi, din nefericire, nu avem parte de îmbunătăţiri, ba din contră: ne mişcăm greu şi nu reuşim să combatem acest fenomen tragic. Nu trebuie uitat eşecul din vestitul dosar Ţăndărei, unde 25 de persoane acuzate de trafic de persoane au fost achitate.

Subiectul liberării condiționate revine în forță: decizie importantă la Curtea Constituțională

Vlad Craioveanu a dezbătut problema, în emisiunea de marți seara, „Ochii pe mine!”, cu activista Iana Matei. Cei doi au vorbit despre traficul de copii, care se întâmplă în şcoli sau chiar în familii. și nu există programe pentru această problemă, aşa cum sunt în alte ţări.

„Problema dezvăluirii identităţii persoanelor care sunt părţi în procedurile judiciare, prin Portalul Instanţelor este cauzată de necesitatea păstrării unui echilibru între două valori: (1) necesitatea asigurării unui proces public, pentru evitarea unor posibile abuzuri, şi (2) protejarea intereselor unor persoane, cum ar fi, de exemplu, victimele unor infracţiuni, sau chiar inculpaţi în anumite dosare”, spune Andrei Savescu, avocat.

La rândul său, Silvia Tăbuşcă, reprezentant al unui ONG, spune că măsura este benefică pentru reţelele de trafic „deoarece toate datele cu privire la reţea au fost sectretizate. Efectele pe care le creează această măsură sunt atat în plan naţional, cât şi international”.

„În fiecare curte a fiecărei şcoli stă cel puţin un traficant. Uite aşa, dispare de acasă. Şi te duci la poliţie, şi spui a plecat copila de acasă, şi răspunsul standard e `stai liniştit, că vine ea înapoi, şi-ţi aduce şi-un Merţan`. Am avut o fată, vândută de mama ei, prima dată, pe 4 ţigări. Dar fata s-a întors, şi a mai vândut-o o dată, şi atunci s-a `deşteptat`, şi a cerut o sticlă de vodka şi un pachet de ţigări. Este o lipsă de educaţie masivă. Sunt anumite comunităţi vulnerabile, şi nu există un program guvernamental, afterschool, de exemplu, pentru copii care stau în familii abuzive”, a spus Iana Matei, activistă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.