Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conturile Rusiei duduie, în ciuda sancțiunilor - Exporturile de motorină au crescut cu 11% în prima jumătate a anului 2023

facebook.com
pompa benzina motorina

Sancțiunile UE privind produsele petroliere exportate de Rusia se dovedesc a fi fără efect, cel puțin asupra economiei rusești. Dacă UE a avut noroc de o vară relativ călduroasă și s-a descurcat fără gaze rusești, Rusia s-a reorientat rapid spre alte piețe.

Exporturile de motorină ale Rusei au crescut cu 11% în primele șase luni ale anului 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivi publicației locale Kommersant, care citează date Kpler, notează Economica.net.

În medie, din Rusia au plecat echivalentul a 1.05 milioane de barili pe zi, aproximativ 26 de milioane de tone în total. În prima jumătate a anului 2022, țările din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Norvegia au reprezentat 77% din exporturile de motorină rusească, dar în 2023 ponderea lor a coborât la aproximativ 9%. Înainte de introducerea sancțiunilor, Rusia era principalul exportator de motorină în Europa. După introducerea plafonului de prețuri și a embargoului UE și G7 asupra produselor petroliere rusești, majoritatea țărilor UE au încetat să mai cumpere combustibil din Federația Rusă, notează Economica.net.

Astfel, dacă în prima jumătate a anului 2022, cei mai mari importatori de motorină rusă au fost Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Belgia și Polonia, în prima jumătate a anului 2023 au fost înlocuiți de Turcia (30%, în 2022 – 8%), Arabia Saudită și Brazilia (aproximativ 11% ), Maroc, Tunisia, Egipt, Libia și Emiratele Arabe Unite (aproximativ 4%), Ghana (mai puțin de 3%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.