Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Convorbire telefonică Aurescu - Geoană: Cei doi au discutat despre rolul NATO în gestionarea pandemiei COVID-19

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri o convorbire telefonică cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la solicitarea părţii aliate, în cadrul căreia au fost abordate principalele teme de pe agenda Alianţei, pornind de la rezultatele recentelor reuniuni ministeriale NATO, inclusiv aspecte generate de actuala criză COVID-19, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cei doi oficiali au trecut în revistă măsurile deja întreprinse în gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi priorităţile de acţiune pentru perioada următoare, menite să asigure consolidarea capacităţii de reacţie rapidă a Alianţei în astfel de crize.

În acest context, ministrul român a evocat asistenţa oferită de România unor state aliate şi partenere, inclusiv sprijinul acordat Republicii Moldova.

Secretarul general adjunct al NATO a exprimat aprecierea existentă la nivelul Alianţei pentru implicarea activă a ţării noastre în sprijinul acestora, precum şi pentru faptul că România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care găzduieşte mecanismul rescEU, prin care se asigură echipamente medicale destinate combaterii noului coronavirus.

Cei doi oficiali au discutat, astfel, posibilităţi concrete prin care NATO şi statele aliate pot oferi, în continuare, în mod coordonat, sprijin statelor partenere din regiune, care au semnalat nevoia de asistenţă. Totodată, au dezbătut modalităţile prin care NATO şi UE se pot coordona suplimentar, inclusiv în combaterea COVID-19, mai precizează MAE.

Citește și: S-a găsit soluția după ce CCR a declarat amenzile date în starea de urgență neconstituționale! În baza cărei legi vor fi amendați românii în starea de alertă

Potrivit sursei citate, au fost discutate mecanismele şi capabilităţile de care dispune NATO şi pe care România le-a valorificat cu succes în susţinerea eforturilor naţionale dedicate gestionării pandemiei.

În cadrul convorbirii au fost abordate şi alte teme de interes de pe agenda politică aliată, şeful diplomaţiei române evidenţiind importanţa continuării adaptării NATO la mediul actual de securitate.

Ministrul român a subliniat necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv în zona Mării Negre, în mod unitar şi coerent, fără diferenţieri între nordul şi sudul flancului, ca parte a demersurilor de asigurare a apărării colective.

În condiţiile demarării procesului de reflecţie strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, cei doi oficiali au discutat despre importanţa ca acesta să conducă la consolidarea Alianţei. În plus, a fost evidenţiată importanţa promovării şi în viitor a unei viziuni cuprinzătoare a securităţii, cu reflectarea preocupărilor şi percepţiilor de securitate ale tuturor statelor membre şi a principiilor fundamentale ale NATO.

În acest sens, arată MAE, ministrul Bogdan Aurescu a avansat propunerea, primită cu deschidere, ca România să găzduiască, în acest an, atunci când va fi posibil, o vizită a grupului de personalităţi care gestionează procesul de reflecţie strategică, pentru a expune viziunea şi contribuţia ţării noastre la dezbaterile aferente procesului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.