Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Copiii cer autorităţilor măsuri anti-bullying în şcoli (Salvaţi Copiii)

Salvați copiii

Copiii cer autorităţilor măsuri anti-bullying în şcoli, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES de Salvaţi Copiii, care a organizat un forum la care s-au analizat cauzele pentru care acest fenomen încă este prezent în unităţile de învăţământ şi s-au identificat soluţii.

Conform unei anchete sociologice derulate de organizaţie în 2017, anual, 400.000 de copii sunt angrenaţi în forme variate de bullying sau cyberbullying, 200.000 sunt victime ale violenţei fizice, iar alţi 200.000 autori ai faptelor de lovire, intimidare, ameninţare.

Timp de două zile, 100 de copii din 14 judeţe şi din Bucureşti au participat la Forumul Copiilor, iar printre propunerile lor se numără: recrutarea profesorilor luând în calcul inclusiv criterii ce ţin de sănătatea emoţională; crearea de programe pentru starea de bine a cadrelor didactice; evaluări periodice ale acestora, care să fie reale, independente şi să nu fie corelate cu gradele didactice, potrivit Agerpres.ro.

Totodată, arată Salvaţi Copiii, cei mici solicită mai mulţi consilieri şcolari, fără alte atribuţii administrative şi fără normă didactică; sisteme de raportare anonimă a abuzurilor sau situaţiilor de bullying; recunoaşterea publică a şcolilor preocupate de starea de bine a elevilor, profesorilor, părinţilor.

Copiii au mai spus că vor să fie întrebaţi şi ascultaţi în mod real înainte de a se face schimbări care îi afectează direct şi că îşi doresc cursuri sau workshopuri în care să înveţe cum se realizează o evaluare utilă şi cum pot transmite feedback profesorilor.

Respectarea legislaţiei de către şcoli şi asigurarea reprezentării autentice a elevilor în toate problemele care îi privesc, inclusiv o reprezentare mai largă în consiliile de administraţie sau în grupurile de acţiune anti-bullying constituie o altă solicitare a copiilor.

Ei mai cer ca educaţia să fie prioritară pentru Guvern şi să fie alocate bugete care să permită formarea profesorilor sau a voluntarilor; să existe campanii şi programe naţionale care cultivă empatia, adresate copiilor, cadrelor didactice şi părinţilor, prin mijloace potrivite şi cu mesaje adaptate pentru fiecare categorie; să se găsească soluţii pentru ca atât copiii, cât şi părinţii să îşi poată petrece mai mult timp împreună; să fie identificate şi bugetate programe de pregătire pentru părinţi, adaptate etapei de dezvoltare în care se află copilul.

Posibilitatea de a apela la consiliere şi de a primi materiale informative privind educaţia pozitivă sau educaţia pentru sănătate şi intervenţii prompte prin colaborarea dintre instituţii care să le arate elevilor că abuzurile şi violenţa de orice fel, inclusiv bullying, nu sunt tolerate reprezintă alte propuneri.

Conform unei analize date publicităţii de Salvaţi Copiii miercuri, unul din doi copii este expus unei forme de violenţă fizică, emoţională şi sexuală, în vreme ce 41,5% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială.

În 2021 un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor, mergând până la consecinţe grave, anume tentative de suicid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.