Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Copiii născuți în străinătate primesc cetățenie română dacă cel puțin un părinte este român

Clubul Bebelusilor
bebelus nou nascut

Un copil născut în afara țării primește automat cetățenie română, condiționată doar de cetățenia unuia dintre părinți. Procedura necesită însă înregistrarea nașterii în evidențele de stare civilă românești, conform unor precizări recente, făcute de Ambasada României la Madrid.

Conform legii, orice copil născut în străinătate, care are cel puțin un părinte cetățean român, beneficiază de dreptul la cetățenia română. Acest drept este acordat chiar și în situația în care celălalt părinte este cetățean străin. Astfel, un copil născut, de exemplu, în Spania, cu un părinte român și unul străin, devine automat cetățean român.

„În temeiul legii, copilul dobândește cetățenia română chiar dacă s-a născut în străinătate și chiar dacă numai unul dintre părinții acestuia este cetățean român? Prin urmare, un copil născut pe teritoriul Spaniei, dintr-un părinte român și un părinte străin (indiferent de cetățenia acestuia), este român. Dacă nașterea s-a produs în Spania, este obligatorie înregistrarea acesteia în evidențele de stare civilă românești prin procedura transcrierii certificatului de naștere obținut de dumneavoastră de la autoritățile spaniole”, se arată într-o postare de pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei României la Madrid.

Reprezentanții instituției au subliniat importanța înregistrării nașterii în evidențele de stare civilă românești. Procedura necesită transcrierea certificatului de naștere obținut de la autoritățile străine, în acest caz, cele spaniole. Termenul legal pentru efectuarea acestui demers este de 6 luni, de la înregistrarea nașterii la autoritățile străine.

Ambasada României la Madrid a oferit o modalitate simplă de realizare a demersului. Cetățenii pot accesa platforma online www.econsulat.ro, secțiunea „acte de stare civilă”, unde pot alege opțiunea „transcriere certificat de naștere străin în registrele de stare civilă române”. Cu respectarea acestei proceduri, certificatul de naștere românesc va fi eliberat de către echipa Consulatului General al României la Madrid chiar în ziua programării.

Această inițiativă vine ca răspuns la o necesitate practică și simplifică procesul pentru părinții români cu copii născuți în străinătate, asigurându-le astfel drepturile depline ale cetățeniei române pentru cei mici. Ambasada a reafirmat disponibilitatea de a oferi sprijin și informații suplimentare în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.