Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord a lansat un tir de rachetă. REACȚII internaționale dure

aljazeeara.com
racheta

Coreea de Nord a declarat, duminică, că a reuşit să plaseze un satelit pe orbită după un tir de rachetă considerat de o mare parte a comunităţii internaţionale ca un test de rachetă balistică, informează AFP. 

O prezentatoare a televiziunii oficiale a anunţat că acest tir, ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a permis "plasarea cu succes a satelitului nostru de observare a Pământului Kwangmyong 4... pe orbită".

Vezi și: Racheta nord-coreeană: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate

content-image

__

Racheta nord-coreeană cu rază lungă de acţiune lansată duminică se pare că a plasat un obiect pe orbită, a anunţat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând un oficial militar din Coreea de Sud. 

Ministerul sud-coreean al Apărării nu a putut confirma imediat informaţia, dar a declarat că urmăreşte traiectoria de zbor a rachetei pentru a determina dacă lansarea a fost un succes, notează Reuters.

__

Administraţia Statelor Unite a condamnat sâmbătă cu cea mai mare forţă lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete cu rază lungă de acţiune, denunţând o "provocare majoră" ce ameninţă securitatea Asiei şi a Statelor Unite şi care va avea "consecinţe grave", relatează AFP. 

Casa Albă a denunţat "o nouă acţiune destabilizatoare şi provocatoare şi o violare flagrantă a numeroaselor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite", potrivit unui comunicat al consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, Susan Rice. 

"Programele de arme nucleare şi balistice ale Coreii de Nord reprezintă o ameninţare serioasă pentru interesele noastre - inclusiv securitatea unora dintre aliaţii noştri cei mai apropiaţi - şi ameninţă pacea şi securitatea în regiune", a declarat ea. 

După testul ei nuclear din 6 ianuarie, "este a doua oară în doar o lună când Coreea de Nord a ales o provocare majoră, ameninţând nu numai securitatea în Peninsula Coreea, dar de asemenea a regiunii şi a Statelor Unite", a criticat într-un comunicat secretarul de stat John Kerry, care a fost la Beijing la sfârşitul lunii ianuarie pentru a încerca să convingă China să facă mai multe presiuni asupra aliatului ei nord-coreean şi să lucreze la un nou arsenal de sancţiuni ONU. 

Printre altele, Washingtonul a ameninţat din nou Phenianul cu sancţiuni internaţionale suplimentare, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă duminică. 

"Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri şi membrii Consiliului de Securitate al ONU asupra unor măsuri semnificative pentru a trage la răspundere Coreea de Nord", s-a angajat Kerry. 

John Kerry a reafirmat "angajamentul ferm" al Statelor Unite de "apărare a aliaţilor (lor), în special Coreea de Sud şi Japonia", care au tratate militare cu Washingtonul. 

Potrivit unui responsabil din Apărarea SUA, racheta lansată "pare să fi atins spaţiul", dar "având în vedere traiectoria ei (spre sud), s-a stabilit că nu ameninţă Statele Unite şi aliaţii" lor.

__

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a condamnat duminică lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete cu rază lungă de acţiune în ciuda avertismentelor comunităţii internaţionale, informează AFP. 

Acest tir este "absolut intolerabil", a declarat presei şeful guvernului, considerând că este o "încălcare clară" a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. 

Într-o conferinţă de presă organizată în grabă, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a declarat că autorităţile estimează pentru moment că nicio bucată de rachetă nu a căzut pe teritoriul japonez.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.