Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord amenință SUA: Anunță că lansează rachete balistice vineri

kim jong un

Coreea de Nord a desfăşurat una sau două rachete balistice cu rază medie de acţiune în apropiere de Wonsan, un oraş de pe coasta sa de est, fapt ce denotă pregătiri pentru o eventuală lansare care ar putea avea loc vineri, când se sărbătoreşte ziua de naştere a fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Ir Sen, a relatat joi agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citată de Reuters şi DPA.

Rachete Musudan au fost desfăşurate cu 20 de zile în urmă în apropiere de oraşul Wonsan din peninsula Hodo şi nu au fost până acum retrase, a indicat o sursă sud-coreeană pentru Yonhap, adăugând că s-ar putea ca Nordul să se aventureze într-un astfel de test cu ocazia zilei de naştere a lui Kim Ir Sen la 15 aprilie.

Citește și: O profesoară de geografie din Iași, prinsă de un elev când făcea videochat / IMAGINI 18+

Această desfăşurare de forţe intervine după cel de-al patrulea test nuclear efectuat de către Nord şi lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, fapt ce a atras recent Phenianului noi sancţiuni din partea ONU.

Nu se cunoaşte deocamdată dacă rachetele de tipul Musudan, cu o rază de acţiune de peste 3.000 de km, au fost testate până acum în zbor, recunosc experţi sud-coreeni. Teoretic, acest tip de rachete sunt capabile să atingă Alaska sau insula Guam (din vestul Oceanului Pacific).

Citește și: Apucături de profesoară: Și-a ridicat bluza în clasă și a început să danseze, iar elevii să o filmeze / VIDEO

Ar putea fi vorba într-adevăr de testarea rachetei de tipul Musudan, având în vedere faptul că Phenianul încearcă să construiască o rachetă intercontinentală care să poată lovi Statele Unite, mai spun experţii.

Serviciile secrete americane consideră însă scăzută probabilitatea Coreii de Nord de a lovi SUA, dar capacităţile sale sunt în creştere, ceea ce face ca investiţiile în domeniul apărării antirachetă să fie esenţiale, potrivit acestora.

Citește și: VIDEO CRITICI dure cu bătaie la Iohannis și Mihalache de la varful PNL

Coreea de Nord, care ameninţă cu regularitate să distrugă Coreea de Sud şi SUA, efectuează frecvent lansări de rachete în perioadele de tensiune în regiune sau atunci când se află sub presiune pentru a-şi abandona programele sale de înarmare.

În orice caz, experţi sud-coreeni opinează că Phenianul ar putea recurge la o demonstraţie de forţă înaintea unui congres important al partidului la putere preconizat pentru luna mai, când se aşteaptă ca RPDC să se declare putere nucleară, sau în jurul zilei de 15 aprilie, ziua de naştere a fondatorului statului comunist, Kim Ir Sen, bunicul actualului lider nord-coreean, scrie agerpres.ro.

Citește și: Întrebare de la Bruxelles pentru Iohannis și PNL: Vă asumați atașamentul legionar al lui Munteanu?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.