Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord are cel puțin 6 bombe NUCLEARE: Anunțul venit din SUA

kim jong un

Coreea de Nord este posibil să fi fabricat şase bombe nucleare sau mai multe în ultimele 18 luni, ceea ce ar ridica arsenalul său la cel puţin 21 de bombe nucleare, a estimat un centru de cercetare american, potrivit AFP.

Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, cu sediul la Washington, îşi fondează estimările pe o evaluare a cantităţii de plutoniu militar şi de uraniu înalt îmbogăţit pe care Coreea de Nord este posibil să o fi produs la complexul nuclear de la Yongbyon, la nord de Phenian.

Citește și: România, SUSPENDATĂ de la EURO 2016? UEFA a deschis o procedură DISCIPLINARĂ

Bazându-se pe analiza unor imagini din satelit, secretarul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a afirmat săptămâna trecută că Phenianul pare să fi reactivat uzina de la Yongbyon care serveşte la retratarea plutoniului în vederea fabricării de arme nucleare.

La sfârşitul lui 2014, Institutul estima între 10 şi 16 numărul de bombe nucleare nord-coreene.

Citește și: Consiliul European recunoaște că Brexitul e iminent

De atunci, Coreea de Nord ar fi fabricat între patru şi şase bombe, ceea ce ar ridica arsenalul său total între 13 şi de 21 de arme sau mai mult, a estimat marţi seară Institutul. Acest calcul ia în considerare bomba care a fost testată la 6 ianuarie de către Phenian.

Această estimare exclude eventuala contribuţie a unei a doua uzine de îmbogăţire prin centrifugare pe care Phenianul este posibil să o fi construit pentru a produce uraniu militar.

Citește și: Dacian Cioloş e enigmatic: 'Nu vă faceţi nicio grijă, o să-mi găsesc eu ce să fac'

"Indiciile pe care le-am obţinut (sunt cele) privind activităţi legate de reactorul de 5 megawaţi, expansiunea infrastructurii de îmbogăţire şi activităţi legate de (retratarea) plutoniului" la complexul de la Yongbyon, a indicat săptămâna trecută şeful AIEA, reluând recente analize similare ale unor experţi americani.

"Totuşi, din moment ce nu avem experţi pe teren, ne limităm la observaţii pe baza imaginilor de satelit", a adăugat Amano într-o conferinţă de presă la Viena.

Citește și: ANAF demarează mega-operațiunea CRONOS: Cine sunt cei vizați de Fisc

Printre semnalele de activităţi detectate la Yongbyon figurează ''mişcări de vehicule, vapori, apă caldă aruncată şi transporturi de material''.

Reactorul de 5 megawaţi de la Yongbyon a fost închis în 2007 în cadrul unui acord de ''dezarmare pentru ajutor umanitar'', însă Coreea de Nord a început lucrări de renovare după cel de-al treilea său test nuclear în 2013.

Citește și: Cel mai bun job din lume: călătorești, bei bere și primești 12.000 de dolari

În ianuarie, cercetătorii Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională au estimat că acest reactor nu a funcţionat niciodată la capacitatea maximă.

Coreea de Nord a desfăşurat la 6 ianuarie cel de-al patrulea său test nuclear, anunţând că a detonat prima sa bombă cu hidrogen, mai puternică decât o bombă atomică obişnuită. Specialiştii au pus însă la îndoială faptul că ar fi vorba de o bombă H, energia degajată fiind prea slabă, scrie agerpres.ro.

Citește și: A fost inaugurat primul simulator al morții: Costă 300 de lei pentru a afla cum e să mori / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.