Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord avertizează ONU: Să denunţe viitoarele manevre militare americano-sud-coreene

coreea de nord

Phenianul îndeamnă ONU să salute îmbunătăţirea relaţiilor în peninsula coreeană şi să denunţe viitoarele manevre militare ale Statelor Unite şi Coreei de Sud care ar putea să conducă la eşecul acestei detensionări, relatează AFP. Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU Antonio Guterres, ministrul de Externe al Coreei de Nord Ri Yong-ho a apreciat joi că ţara sa nu va rîmâne ”inactivă” în timp ce Statele Unite îi periclitează ”eforturile”.

În 2017, tensiunile în peninsulă au atins culmi, în contextul în care Phenianul a efectuat o serie de teste militare, inclusiv tiruri de rachete balistice intercontinentale (ICBM) menite să pună în raza lor de acţiune teritoriul continental american.

În ianuarie, Coreea de Nord a anunţat, în pofida tuturor aşteptărilor, că este pregătită să trimită sportivi în Sud, care să ia parte la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, declanşând un intens proces diplomatic.

”Mulţumită iniţiativei noastre generoase, dialogul intercoreean dă rezultate bune, ceea ce îi bucură pe compatrioţii noştri şi generează o atmosferă pozitivă în favoarea îmbunătăţirii relaţiilor intercoreene”, a scris ministrul de Externe.

Însă el se declară îngrijirat de faptul că, după JO, Statele Unite pregătesc în comun cu Coreea de Sud un ”exerciţiu militar belicos la scară mare”.

El îl îndeamnă astfel pe Guterres să ceară Consiliului de Securitate al ONU să examineze ”chestiunea îmbunătăţiriii relaţiilor intercoreene şi să descurajeze ţările vecine să perturbe procesul”.

Secretarul general al ONU va efectua săptămâna viitoare o vizită în Coreea de Sud, în cursul căreia urmează să îi întâlnească pe liderii de la Seul şi să asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Pyeongchang.

Un purtător de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, nu a exclus joi ca şeful ONU să se întâlnească cu un oficial nord-coreean în cadrul vizitei, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.