Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord critică G7 ca fiind o 'rămăşiţă a Războiului Rece'

Seldon.News
Coreea de Nord

Coreea de Nord a criticat ţările Grupului celor Şapte (G7) ca fiind o "rămăşiţă a Războiului Rece" care provoacă conflicte pentru propriile sale interese şi încalcă suveranitatea altor ţări, a informat marţi agenţia de presă de stat KCNA, citată de Reuters.

Jo Chol Su, director general al Departamentului Organizaţiilor Internaţionale la Ministerul de Externe al Phenianului, i-a condamnat pe miniştrii de externe din G7 pentru că "defăimează" exercitarea de către ţara sa a "suveranităţii legitime şi autodefensive" într-un comunicat comun după o reuniune săptămâna trecută la Tokyo.

Declaraţia comună a G7 a cerut pauze umanitare în războiul Israel-Hamas, a reafirmat sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia şi a condamnat testele de rachete ale Coreei de Nord şi transferurile de arme către Rusia.

"G7, care a provocat şi alimentat recenta criză internaţională, spune una şi alta pentru a da vina pe state suverane independente", a declarat Jo, potrivit KCNA.

"G7 este doar principala sursă periculoasă de distrugere a păcii şi securităţii globale şi principala piedică în calea stabilirii unei ordini internaţionale juste", a adăugat el.

Grupul nu poate reprezenta comunitatea internaţională, ci protejează interesele câtorva ţări, a spus Jo, evidenţiind Statele Unite ca furnizor de arme letale către Ucraina pentru a "distruge în mod deliberat pacea şi stabilitatea" în Europa.

Jo a acuzat de asemenea Washingtonul că "consimte şi promovează" lovituri militare în Gaza în timp ce "protejează masacrul hidos al civililor de către Israel".

G7 "şi-a pierdut raţiunea de a fi", a mai spus Jo. "G7, rămăşiţă a Războiului Rece, ar trebui desfiinţat imediat, iar acesta va fi primul pas către dezamorsarea crizei internaţionale actuale şi restabilirea păcii globale", a adăugat el.

Declaraţia nord-coreeană coincide cu găzduirea de către Coreea de Sud a reprezentanţilor din 17 state membre ale Comandamentului trupelor ONU (UNC) condus de SUA şi care aplică armistiţiul Războiului din Coreea. Discuţiile de marţi se aşteaptă să reînnoiască angajamentul de a răspunde oricărei agresiuni din partea Coreei de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.