Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord: Cum justifică Phenianul noile lansări de rachete

abc.net.au
racheta nucleara korea

Coreea de Nord şi-a apărat sâmbătă recenta rundă de teste de rachete, prezentându-le drept o apărare legitimă împotriva a ceea ce numeşte ameninţările militare americane, scrie AFP. Ţara comunistă a efectuat şase tiruri în mai puţin de două săptămâni, cel mai recent fiind cu două rachete balistice joi, informează Agerpres.

Marţi, 4 octombrie, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune (IRBM) deasupra Japoniei, ceea ce i-a forţat pe unii dintre locuitorii arhipelagului să se adăpostească.

"Testul de lansare de rachete de către RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) este o măsură de autoapărare regulată şi planificată pentru a apăra securitatea ţării şi pacea regională împotriva ameninţărilor militare directe ale Statelor Unite care durează mai bine de jumătate de secol", a declarat Agenţia de aviaţie civilă nord-coreeană insa fără a spune exact despre ce lansare a fost vorba, potrivit agenţiei oficiale KCNA.

Presa Nordului a publicat această declaraţie după ce Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), care îşi ţine reuniunea anuală la Montreal, a condamnat vineri testele balistice efectuate de Phenian în ultimele luni şi le-a numit un pericol pentru aviaţia civilă. Phenianul consideră această rezoluţie adoptată de ICAO drept "o provocare politică din partea Statelor Unite şi a forţelor lor vasale, menită să submineze suveranitatea RPDC".

Între timp, Tokyo, Seulul şi Washingtonul şi-au intensificat exerciţiile militare comune în ultimele săptămâni şi au efectuat joi noi manevre care au implicat un distrugător al Marinei SUA aparţinând grupului de atac al portavionului USS Ronald Reagan. Lansările se înscriu în cadrul unui an record de teste de armament realizate de Coreea de Nord, pe care liderul Kim Jong Un a declarat-o ca fiind o putere nucleară "ireversibilă", punând capăt posibilităţii discuţiilor despre denuclearizare.

Analiştii cred că Phenianul a profitat de impasul de la ONU pentru a efectua teste de arme tot mai provocatoare. Mai mult, Seulul şi Washingtonul avertizează de luni de zile că Phenianul va efectua un alt test nuclear, cel mai probabil după Congresul Partidului Comunist Chinez, la data de 16 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.