Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord îşi adoptă propria "oră a Phenianului"

ceas ora

Coreea de Nord a anunţat vineri adoptarea unei noi 'ore a Phenianului', măsura timpului impusă în urmă cu peste un secol de 'cruzii imperialişti japonezi' urmând a fi aruncată la groapa de gunoi a istoriei, iar ceasurile din ţară date cu jumătate de oră înapoi, relatează AFP. 

Începând de la 15 august deci, ora Phenianului faţă de GMT va fi plus opt ore şi jumătate, adică cu 30 de minute mai târziu decât în Coreea de Sud unde, la fel ca în Japonia, ora este GMT plus 9. 

Această schimbare a orei, care a obţinut aprobarea miercuri din partea Parlamentului nord-coreean, va marca ce-a de a 70-a aniversare a eliberării Peninsulei coreene de sub regimul colonial japonez (1910-1945). 

'Cruzii imperialişti japonezi au comis atâtea crime impardonabile, mergând până la a priva Coreea de ora sa standard, câlcându-i în picioare în acelaşi timp teritoriul fără milă', a informat agenţia oficială KCNA, 

În epoca precolonială, ora în Coreea era GMT+08h30, dar Japonia şi-a impus ora sa standard în 1912. 

Decretul parlamentar exprimă 'credinţa neclintită şi voinţa poporului şi a armatei cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a eliberării Coreii', adaugă KCNA. 

Ministerul sud-coreean al Unificării a refuzat să comenteze această decizie. 

Coreea de Sud şi-a schimbat ea însăşi ora în 1954, de asemenea pentru a marca ruptura ei cu Japonia, dar a revenit la ora anterioară în 1961, după venirea la putere a lui Park Chung-Hee în urma unei lovituri de stat militare. 

Noul conducător explicase atunci că cei doi principali aliaţi ai SUA în regiune, Seulul şi Tokio, trebuie să se pună la unison.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.