Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord, răspuns dur după sancțiunile Japoniei

propaganda coreea de nord

Phenianul a răspuns la noile sancţiuni impuse de Tokyo după recentul său test nuclear şi lansarea unui satelit, anunţând suspendarea anchetei sale privind răpirile de cetăţeni japonezi de către regimul nord-coreean, dosar care otrăveşte de ani de zile relaţiile dintre cele două ţări, informează AFP.

Această 'importantă anchetă (...) va fi complet stopată', a anunţat vineri comitetul de anchetă într-un comunicat publicat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA. Acest comitet, înfiinţat în urma unui acord bilateral semnat la Stockholm, în mai 2014, va fi de asemenea dizolvat, potrivit comunicatului, care anunţă şi alte 'contramăsuri puternice' ce vor urma. Acordul de la Stockholm, care prevede ca Phenianul să ancheteze aceste răpiri de cetăţeni niponi, a fost considerat un progres diplomatic major între cele două ţări.

Coreea de Nord a recunoscut, în 2002, că a trimis agenţi pentru a captura 12 japonezi între anii 1970-1980, pentru a-i învăţa pe spionii Phenianului limba şi obiceiurile nipone. Această problemă rămâne foarte sensibilă în arhipelagul nipon, unde cinci dintre japonezii răpiţi au fost autorizaţi să se întoarcă. Însă Tokyo cere în continuare dovezi solide privind decesul celorlalţi opt. În pofida promisiunii sale din 2014 de a declanşa o anchetă asupra acestor răpiri în schimbul ridicării unor sancţiuni din partea Tokyo, Coreea de Nord nu a comunicat noi informaţii importante. Premierul nipon Shinzo Abe 'a pus în funcţiune sancţiuni care au fost ridicate' ca urmare a acordului bilateral de la Stockholm, 'dar a introdus altele noi', a subliniat comitetul nord-coreean, estimând că Japonia a renunţat implicit la acest acord.

Japonia a anunţat la începutul săptămânii noi sancţiuni, în mod concret interzicerea accesului în porturi nipone pentru nave nord-coreene, 'inclusiv pentru cele cu caracter umanitar', spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.