Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud, APEL DISPERAT către Statele Unite după rachetele lansate de Phenian

Dreamstime
coreea de sud

Preşedintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat luni că sistemul american antirachetă THAAD ar trebui desfăşurat cât mai rapid în ţara sa, relatează Reuters.

În deschiderea lucrărilor Consiliului Naţional de Securitate sud-coreean, la scurt timp după ce Coreea de Nord a lansat patru rachete în Marea Japoniei, Hwang a declarat că THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - apărare zonală terminală la mare altitudine, n. red.) ar reprezenta o modalitate de apărare împotriva ameninţării nord-coreene.

Citește și: Phenian-ul pune PE JAR întreaga lume: Coreea de Nord a lansat MAI MULTE rachete balistice

Ministrul japonez al apărării, Tomomi Inada, a afirmat că trei din cele patru rachete au ajuns până în zona economică exclusivă a Japoniei, care se întinde între 300 şi 500 de kilometri în largul coastelor arhipelagului nipon.

În aceeaşi zi, cotidianul Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, Rodong Sinmun, citat de Yonhap, scria sub titlul "Pacea trebuie apărată cu propria noastră putere" că "este voinţa şi poziţia noastră neschimbată să ne întărim puterea militară de autoapărare pe baza puterii nucleare, dacă Statele Unite nu renunţă la politica împotriva Coreei de Nord". Agenţiile de presă Yonhap şi Reuters arată că rachetele nord-coreene au fost aparent lansate ca reacţie a Phenianului la recentele exerciţii militare comune ale Statelor Unite şi Coreei de Sud.

SUA au confirmat, prin purtătorul de cuvânt al Comandamentului Strategic, lt.-col. Martin O'Donnell, că militarii americani au detectat lansarea unei rachete nord-coreene, "rămân vigilenţi faţă de provocările Coreei de Nord şi sunt pe deplin angajaţi să colaboreze cu aliaţii din Coreea de Sud şi Japonia pentru menţinerea securităţii". Lansarea nu a reprezentat o ameninţare pentru continentul nord-american, a precizat el, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

În urma evenimentului de luni, guvernul de la Seul a anunţat că va monitoriza continuu piaţa financiară şi economia, pentru a reduce orice eventuale consecinţe. "Vom acţiona imediat conform planului nostru pentru astfel de situaţii", se arată într-un comunicat guvernamental preluat de Yonhap. Instituţiile economice şi financiare sud-coreene, printre care Ministerul Strategiei şi Finanţelor, Comisia pentru Servicii Financiare şi Banca Coreei s-au reunit de urgenţă pentru a discuta modalităţile de reacţie la efectele posibile ale operaţiunii militare a Coreei de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.