Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud. Curtea Constituţională RESPINGE orice explicaţie a preşedintei Park Geun-Hye

Curtea Constituţională a Coreei de Sud, însărcinată cu examinarea destituirii preşedintei acestei ţări, i-a adus un veritabil afront respingând explicaţiile ei cu privire la modul în care a gestionat tragicul naufragiu al feribotului Sewol în 2014, informează marţi mass-media locale, citate de AFP, potrivit agerpres.

Adunarea Naţională a Coreei de Sud a votat la 9 decembrie 2016 o moţiune de destituire a lui Park Geun-Hye, implicată într-un răsunător scandal de corupţie.

Citeşte şi: Atac ARMAT în centrul Atenei. Un poliţist a fost rănit

Curtea dispune de 180 de zile pentru a valida sau nu ceea ce ar constitui un sfârşit de mandat extrem de umilitor pentru Park Geun-Hye.

Park este acuzată de complicitate cu o veche amică, Choi Soon-Sil, anchetată pentru că a profitat de aceste relaţii pentru a percepe sume astronomice unor mari companii sud-coreene.

Curtea Constituţională şi-a început în decembrie lucrările prin examinarea unui aspect periferic al acestui scandal, ordonând preşedintei să clarifice misterul din jurul modului în care a acţionat în momentul tragediei pe care a reprezentat-o naufragiul feribotului Sewol în 2014.

Această catastrofă, care s-a soldat cu 304 de morţi, este menţionată în moţiunea deputaţilor care o acuză pe Park Geun-Hye că a eşuat în misiunea de protejare a concetăţenilor săi.

Presa se întreabă de multă vreme ce a făcut ea în timpul celor şapte ore, din momentul când a fost informată despre naufragiu şi prima reuniune a guvernului asupra acestei probleme.

Mass-media din Coreea de Sud au avansat o varietate impresionantă de teorii posibile, toate neconfirmate: întâlniri amoroase, ritual şamanic, operaţie de chirurgie estetică sau, mai recent, o vizită la coafor care a durat 90 de minute.

Citeşte şi: Parlamentul turc îi acordă puteri de SULTAN preşedintelui Erdogan

Avocaţii preşedintei au afirmat marţi că ea nu se simţea bine în dimineaţa tragediei şi a rămas la reşedinţa sa care, la fel ca biroul său oficial, se află la "Casa Albastră". Ei au înaintat Curţii elemente ale modului în care preşedinta şi-a folosit timpul, detaliind cum a fost ea informată de naufragiu şi ordinele pe care le-a dat pentru a rezolva situaţia de criză.

Însă judecătorul Lee Jin-Sung, unul dintre cei nouă membri ai Curţii, le-a declarat consilierilor lui Park că aceste elemente nu permit clarificarea condiţiilor în care ea a aflat vestea privind catastrofa.

În cazul în care Curtea Constituţională validează destituirea lui Park Geun-Hye, în Coreea de Sud vor fi organizate alegeri prezidenţiale în următoarele 60 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.