Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul turc îi acordă puteri de SULTAN preşedintelui Erdogan

Parlamentul turc a votat marţi pentru promovarea proiectului privind reforma constituţională care prevede consolidarea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, un pas către instituirea unui sistem prezidenţial în Turcia, transmite Reuters, conform agerpres.

Rezoluţia iniţială a trecut cu 338 de voturi, ceea ce indică faptul că unii parlamentari ai formaţiunii de guvernământ, AKP, şi ai MHP, partid de opoziţie care susţine însă reforma constituţională, nu au votat pentru. Cele două partide au împreună 355 din cele 550 de mandate parlamentare.

Citeşte şi: Un apropiat al lui Putin și doi TEMUȚI asasini, sancționați DUR de SUA

Proiectul prevede transferul puterii executive a premierului către preşedinte şi ar putea să îi permită lui Erdogan, ales şef al statului în 2014 după trei mandate la conducerea guvernului, să rămână la putere până în 2029. Instaurarea unui sistem prezidenţial ar fi o premieră pentru Turcia, ce are o Constituţie datând de la lovitura de stat militară din 1980.

Noua lege mai prevede trecerea de la 550 la 600 a numărului de deputaţi aleşi în parlament şi scăderea de la 25 la 18 ani a vârstei de la care cineva poate fi ales.

În dezbaterea desfăşurată luni în legislativul de la Ankara, premierul Binali Yildirim a afirmat că reforma constituţională va soluţiona problema existenţei a două autorităţi executive.

''Trebuie să existe o singură autoritate la nivel executiv. Doi comandanţi scufundă nava, trebuie să existe unul singur'', a spus Yildirim.

Dezbaterea pe articole a proiectului de reformă urmează să înceapă marţi, iar AKP intenţionează să încheie întregul proces legislativ pe acest subiect până la 24 ianuarie. Ulterior, în termen de 60 de zile de la votul din parlament va trebui să fie organizat un referendum, care va avea loc probabil la finalul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.