Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud dorește să stimuleze natalitatea prin bonusuri financiare și zile libere

bebelusi

Autorităţile din Coreea de Sud au anunţat vineri un set de măsuri destinate să stimuleze creşterea ratei natalităţii, una din cele mai scăzute din lume, în condiţiile în care populaţia ar urma să înceapă să scadă peste zece ani, transmite AFP preluată de Agerpres.

Rata fecundităţii (numărul mediu de copii născuţi de o femeie în timpul vieţii) a scăzut până la 0,95 în trimestrul al treilea, mult sub pragul de 2,1 necesar pentru reînnoirea generaţiilor. Este pentru prima dată în Coreea de Sud când această rată coboară sub 1. Rezultatul, populaţia celei de a 11-a economii mondiale, care în prezent numără 51 milioane locuitori, ar urma să înceapă să scadă în 2028.

Această situaţie are cauze multiple: costul ridicat al educaţiei copiilor, programul îndelungat de muncă, lipsa de structuri de îngrijire a copiilor mici, dificultăţile în avansare pentru mamele care muncesc şi faptul că multe femei se confruntă cu o dublă zi de muncă, acasă şi la serviciu.

Începând din 2005, Guvernul de la Seul a cheltuit suma colosală de 136.000 miliarde woni (107 miliarde euro) pentru a încerca să inverseze tendinţa de scădere a natalităţii, fără succes însă.

Vineri, Guvernul sud-coreean a anunţat că alocaţiile familiale, de până la 300.000 de woni pe lună (aproximativ 240 de euro) vor fi acordate şi familiilor bogate, care până acum au fost excluse. Începând din 2019, părinţii ai căror copii au mai puţin de opt ani vor putea lucra o oră mai puţin pe zi în timp ce concediile de paternitate vor fi majorate de la trei la 10 zile.

Cu toate acestea, puţini sud-coreeni profită de sistemul actual, de teamă că firmele la care lucrează să nu îi considere lipsiţi de motivaţie.

De asemenea, Guvernul sud-coreean a anunţat construcţia de creşe în ideea de a putea ajunge să ofere locuri în creşe şi grădiniţe pentru 40% din copii.

"Aceste măsuri sunt destinate să dea speranţă celor cu vârsta între 20 şi 40 de ani, să îi asigure că nivelul calităţii vieţii lor nu va scădea atunci când se căsătoresc sau au copii", a declarat Kim Sang-hee, vice-preşedintele echipei prezidenţiale care se ocupă de problema ratei scăzute a natalităţii.

Numărul copiilor născuţi în Coreea de Sud a scăzut la 80.400 de copii în trimestrul al treilea, cu 9.200 de copii sau 10,3% mai puţini decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă cel mai scăzut număr de nou născuţi înregistrat după 1981.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.