Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud. Procuratura confirmă suspiciunile de CORUPŢIE împotriva lui Park Geun-hye

O echipă specială a procuraturii sud-coreene a confirmat luni, la finalul unei anchete de 70 de zile, că preşedinta ţării, Park Geun-hye, este suspectă de implicare în acte de corupţie, trafic de influenţă şi abuz de putere, împreună cu mai multe persoane din anturajul său, informează Yonhap. Avocatul şefei statului Yoo Yeong-ha a dezminţit prompt aceste acuzaţii, calificând concluziile anchetei drept "ficţiune absurdă, departe de adevăr", potrivit unui comunicat citat de Reuters, relatează agerpres.

Guatemala. Vântul puternic a luat pe sus 31 de case. Peste 186 de oameni sunt sinistraţi

Echipa de anchetă a confirmat astfel, între altele, suspiciunile că Park Geun-hye a complotat cu vechea sa prietenă Choi Soon-sil pentru a primi mită de la moştenitorul imperiului Samsung, Lee Jae-Yong, în schimbul favorizării unor afaceri. Procurorii au stabilit totodată conexiuni între preşedinta ţării şi "lista neagră" alcătuită în mai 2015 de asistenţii săi cu numele a 9473 de personalităţi culturale de orientare liberală şi critice la adresa administraţiei sale.

Anchetatorii mai susţin că Park şi Choi au comunicat între ele de 573 de ori, între aprilie şi octombrie anul trecut, la telefoane înregistrate pe numele altor persoane. Un consilier al preşedintei, Lee Young-seon, a fost inculpat pentru deschiderea ilegală de conturi telefonice pentru şefa statului şi alţi oficiali, dar este acuzat şi că a ajutat-o pe Park să primească tratamente medicale neautorizate din partea unor practicanţi fără certificare. Un medic apropiat al lui Choi, Kim Young-Jae, i-a făcut lui Park injecţii cu Botox de cinci ori, în perioada mai 2014 - iulie 2016, fără ca acestea să fie înregistrate oficial, au mai constatat procurorii.

Şeful echipei de anchetă Park Young-soo a precizat că, potrivit investigaţiilor acesteia, familia lui Choi dispune de o avere de circa 273 de miliarde de woni (236 milioane dolari), din care 22,8 milioane de woni i-ar aparţine chiar prietenei preşedintei, dar nu s-au găsit dovezi că această avere a fost acumulată în mod ilegal. Totuşi, procurorii au solicitat unui tribunal local să confişte o sumă de circa 7,7 miliarde de woni pe care Choi i-ar fi obţinut ilegal de la Samsung.

Nouă oameni au murit după prăbuşirea unui elicopter în Japonia - FOTO

"Ancheta s-a încheiat după ce a realizat doar jumătate din ce se aştepta din cauza perioadei limitate şi a atitudinii necooperante a celor supuşi investigaţiilor", a menţionat Park Young-soo.

Echipa sa nu a reuşit totuşi să o interogheze pe Park Geun-hye, care continuă să se bucure de imunitate.

Atât Park Geun-hye, cât şi Choi Soon-sil şi Lee Jae-Yong au respins acuzaţiile care li se aduc, iar luni conglomeratul Samsung a reiterat că nu a dat mită şi nu a încercat să obţină privilegii ilegale. Ancheta procuraturii sud-coreene în legătură cu aceste acuzaţii va continua.

BĂTĂILE între huligani ar putea să devină SPORT naţional

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, este acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară. Park Geun-Hye este acuzată de 'complicitate' la faptele ilegale ale prietenei sale, precum şi pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului. În virtutea unei moţiuni adoptate de parlamentul sud-coreean pe 9 decembrie 2016, şefa statului a fost suspendată, iar Curtea Constituţională are la dispoziţie 180 de zile pentru a se pronunţa în acest caz. Dacă procedura de destituire va fi confirmată de Curtea Constituţională, atunci în termen de 60 de zile trebuie să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate. Alegerile prezidenţiale la termen sunt prevăzute pentru 20 decembrie 2017.

În Coreea de Sud, preşedintele în exerciţiu nu poate face obiectul unei anchete penale, cu excepţia cazurilor de trădare şi insurecţie. Şeful statului nu mai este însă protejat de imunitate după încheierea mandatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.