Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud va investi 230 milioane de euro în infrastructura nord-coreeana

www.click.ro
coreea de sud coreea de nord

Seulul va aloca 230 de milioane de euro pentru construcţia de noi drumuri şi căi ferate în Coreea de Nord, Coreea de Sud desfăşurând aceste proiecte transfrontaliere în ciuda sancţiunilor internaţionale împotriva Phenianului, a anunţat joi un responsabil, relatează AFP.

Seulul şi Washingtonul au poziţii tot mai divergente în privinţa modului de abordare a dosarului nord-coreean. Coreea de Sud încearcă să extindă dialogul, în timp ce SUA cer denuclearizarea Phenianului înainte de a fi ridicate orice sancţiuni.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a propus modernizarea reţelelor de infrastructură feroviară şi rutieră vechi nord-coreene şi conectarea lor la reţeaua sud-coreeană.

Seulul vrea să investească anul viitor 295,1 miliarde de woni (230 de milioane de euro) în acest tip de proiecte, majoritatea sub formă de donaţii (186,4 miliarde de woni), iar restul sub formă de împrumuturi, a declarat un responsabil al Ministerului Unificării.

"Acestea sunt pentru moment estimările. Ne vom continua eforturile, inclusiv în coordonare cu SUA, pentru a desfăşura fără probleme proiectele decise de cele două Corei", a spus el.

Seulul şi Washingtonul au decis săptămâna trecută să iniţieze un nou grup de lucru pentru a-şi coordona strategia faţă de Phenian.

Un deputat sud-coreean a acuzat Seulul că ignoră sancţiunile ONU. "Aş spune că prin această alocare guvernul nostru aduce atingere coordonării internaţionale privind sancţiunile împotriva Coreii de Nord", a spus parlamentarul Chung Byoung-gug pentru publicaţia JoongAng Ilbo.

Coreea de Nord, ţară izolată şi săracă, este supusă mai multor sancţiuni ale ONU din cauza testelor sale nucleare şi de rachete.

Ridicarea acestor sancţiuni, care interzic Phenianului în special să îşi exporte cărbunele, este o solicitare-cheie a Coreii de Nord în negocierile în desfăşurare privind dezarmarea sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.