Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corespondenta NPR exclusă din avionul lui Mike Pompeo după un schimb de replici dure cu şeful diplomaţiei SUA

pbs
Mike Pompeo

Corespondenta NPR (National Public Radio) la departamentul de Stat american a fost exclusă din avionul lui Mike Pompeo pentru următorul turneu după un schimb de replici dure între şeful diplomaţiei SUA şi o altă jurnalistă a acestui post, scrie AFP, potrivit news.ro.

Asociaţia corespondenţilor departamentului de Stat, care a anunţat luni decizia, a "protestat" faţă de această "măsură represivă contra National Public Radio", pe care o consideră "inacceptabilă".

Corespondenta "a fost informată că nu va fi inclusă în deplasare. Nu i-a fost oferit un motiv", a confirmat NPR într-un comunicat.

Michele Kelemen, o profesionistă respectată care acoperă subiecte despre diplomaţia americană de aproape 20 de ani, ar fi trebuit să-l însoţească, miercuri, în avion, pe secretarul de Stat într-un turneu în Europa şi Asia centrală, dar departamentul de Stat i-a transmis că este exclusă din acest voiaj.

"Cerem respectuos departamentului de Stat să revină asupra deciziei", a scris preşedintele asociaţiei Shaun Tandon, de altfel corespondent al agenţiei France-Presse, într-un comunicat.

Citește și: SURSE - Thriller în Parlament: suspans major la moțiunea de cenzură

Mike Pompeo şi-a pierdut cumpătul, vineri, după ce a fost insistent întrebat în timpul unui interviu de o altă jurnalistă a NPR, Mary Louise Kelly, despre cazul ucrainean care stă la baza procesului de destituire a lui Donald Trump.

Potrivit declaraţiei jurnalistei, după interviu, fără microfon, şeful diplomaţiei americane a strigat la ea zece minute, insultând-o de-a lungul întregii conversaţii.

Furios că a fost întrebat despre problema ucraineană în timp ce se aştepta doar la întrebări despre Iran, a afirmat ea, Pompeo i-a strigat: "Credeţi că americanii sunt interesaţi de Ucraina?". Şeful diplomaţiei i-a cerut jurnalistei să găsească această ţară pe o hartă a lumii fără frontiere şi nici nume.

Kiev este chiar următoarea oprire a lui Pompeo din care Michele Kelemen a fost exclusă.

Sâmbătă, Mike Pompeo a denunţat, într-un comunicat, "o lipsă de integritate" a multor jurnalişti, pe un ton foarte agresiv, acuzând-o pe Mary Louise Kelly că l-a "minţit". El afirmă că ea s-a angajat ca discuţia post-interviu să rămână "off the record" şi deci nu poate folosi nimic public - ceea ce ea a dezminţit.

În schimb, secretarul de Stat nu a negat în niciun moment să fi făcut observaţiile agresive dezvăluite de jurnalistă.

"Jurnaliştii care scriu despre departamentul de Stat au misiunea de a informa publicul şi de a cere socoteală fiecărei administraţii punând întrebări despre subiecte la zi", a amintit Shaun Tandon, considerând "inacceptabil să pedepseşti un membru al asociaţiei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.