Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corina Crețu, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului -Nu ar trebui să îi uităm pe acei români care s-au opus 'soluției finale'

arhiva personala
Corina Cretu

Comisarul european Corina Crețu transmite duminică un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

„Ziua Internațională a Holocaustului este una de comemorare și de păstrare în amintirea oamenilor ca un moment tragic din istoria recentă a civilizației moderne, când rațiunea și umanitatea au fost anulate de violență și de barbarie.

Sacrificiul celor care au murit in lagare ne amintește că suntem și trebuie să ramanem oameni.

Pe 27 ianuarie 1945, armatele sovietice eliberau lăgarul nazist de la Auschwitz-Birkenau și astfel lumea avea în fața ochilor întreaga oroare a 'soluției finale', tratamentul aplicat de naziști populației de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă și din cele ale aliaților ei. Circa șase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparținut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică și sper că am învățat lecțiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori. Este unică, pentru că nimeni, niciodată, nu și-a propus dispariția unei întregi etnii, cu metodă, rece, calculat, fără scrupule și fără nici cel mai mic regret. Aceasta tragedie a fost un eșec al omeniei, dar și unul al democrației.

Nu ar trebui să ii uităm azi pe acei români care, in ciuda politicii oficiale a statului de atunci, s-au opus 'soluției finale' și au salvat cât de multe vieți au putut.

Să ne aducem aminte și de milioanele de alți cetățeni rromi, polonezi, români, sârbi, italieni — practic din toată Europa ocupată — care au murit, la rândul lor, în lagăre de muncă sau de exterminare.” a scris Corina Crețu pe pagina sa de socializare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.