Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corina Creţu a prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regională a PE priorităţile CE

cretu

Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a prezentat joi Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, în cadrul primei întâlniri din acest an, Comunicarea Comisiei Europene adoptată în decembrie 2015 privind contribuţia Fondurilor Structurale şi de Investiţii Europene (ESI) la strategia de creştere a UE, Planul de Investiţii şi priorităţile Comisiei pentru următorul deceniu, se arată într-un comunicat de presă remis STIRIPESURSE.RO de cabinetul comisarului. 

'Prin această Comunicare, prezentăm pentru prima dată angajamentele statelor membre în ceea ce priveşte obiectivele pe care şi le-au propus pentru utilizarea fondurilor politicii regionale disponibile în perioada 2014-2020. Este, de asemenea, pentru prima oară când putem să spunem nu doar câţi bani urmează să investim, ci şi ce anume ne-am propus să obţinem la finalul acestei perioade'', a afirmat Corina Creţu. 

Conform Comunicării, Fondurile Structurale şi de Investiţii Europene sunt orientate către performanţă, fiind totodată în acord cu recomandările din cadrul semestrului european, dar şi cu cele specifice fiecărei ţări. Aceste fonduri sunt direcţionate spre patru sectoare-cheie care generează creştere economică: cercetarea şi inovarea, tehnologiile digitale, sprijinul acordat economiei cu emisii reduse de dioxid de carbon şi întreprinderilor mici. 

În faţa membrilor Comisiei pentru Dezvoltare Regională a PE, Corina Creţu şi-a exprimat convingerea că rezultatele estimate la încheierea exerciţiului bugetar 2014-2020 vor fi atinse, reamintind că programele finanţate cu fonduri europene vizează în principal îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor europeni. 

''De exemplu, în perioada 2014-2020, 121 de miliarde de euro vor fi investiţi în cercetare şi inovare; 2 milioane de întreprinderi vor primi finanţare europeană pentru a deveni mai competitive; 14 milioane de locuinţe vor fi conectate la reţeaua de internet de mare viteză; 7.500 de kilometri de cale ferată vor fi realizaţi, din care 5.200 de kilometri în cadrul reţelei TEN-T; 10 milioane de şomeri vor fi sprijiniţi să îşi găsească locuri de muncă, alte 3 milioane de cetăţeni europeni vor putea să obţină o calificare în muncă, iar 40 de milioane de persoane vor beneficia, la sfârşitul perioadei, de servicii medicale mai bune'', a afirmat comisarul european. 

Comunicarea pe care comisarul european Corina Creţu a prezentat-o joi Comisiei pentru Dezvoltare Regională a PE include şi rezultatele negocierilor cu toate statele membre cu privire la Acordurile de Parteneriat şi la programe, precum şi provocările-cheie pentru fiecare ţară. 

''Mă bucur că discuţiile privind Acordul de Parteneriat, precum şi cele legate de Programele Operaţionale pentru perioada 2014-2020, au condus la o imagine clară privind prioritizarea investiţiilor, creşterea finanţărilor pentru cercetare şi inovare, o abordare echilibrată a investiţilor în domeniul transporturilor şi stabilirea unor obiective în conformitate cu ţintele naţionale pentru 2020 şi cu recomandările din Semestrul European'', a mai spus Corina Creţu în ceea ce priveşte România. 

Reamintind potenţialul enorm de combinare a fondurilor ESI şi a Fondului European pentru Investiţii Strategice al Planului de Investiţii pe care autorităţile locale şi regionale nu reuşesc întotdeauna să îl aibă în vedere, comisarul european a anunţat că, împreună cu vicepreşedintele Jyrki Katainen, va publica în curând orientări referitoare la complementaritatea fondurilor, pentru a se asigura că statele membre valorifică cu adevărat această oportunitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.