Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Fostul comisar european al României, Corina Crețu, acuză Guvernul că pune în pericol 30 de miliarde de euro

Inquam Photos / Octav Ganea
Corina Cretu

Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european al României în 2014-2019, a criticat joi, la TVR 1, modul in care Guvernul a pregatit proiectele României pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR):

  • „Ideea acestui PNRR a venit din iulie anul trecut ca urmare a pandemiei. Eu cred ca inca de atunci ar fi trebuit ca PNRR sa reprezinte o prioritate nationala, e un subiect chiar strategic pentru tara noastra, pentru ca in primul rand beneficiarii trebuie informati pentru a-si fi pregatit pana acum proiectele. Este o sansa istorica de care nu ne putem bate joc.
  • Daca vorbim de bani, intr-adevar, pe hartie aveam asa, avem 30 de miliarde (de euro) PNRR, 30 de mld. cadrul financiar multianual 2021-2027 care se negociaza in paralel si de care nu se spune nimic, la Agricultura sunt peste 10 mld., plus Fondul pentru Tranzitie Justa.
  • Fiecare tara are o data limita, 30 aprilie, pentru a prezenta un plan in baza a 6 piloni. Eu am mai multe intrebari la care nimeni nu raspunde. E opacitate totala, lipsa de transparanta, imi pare foarte rau, ar fi trebuit o consultare a specialistilor (....) Daca avem in POR drumul Ungheni Iasi Tg Mures, de ce sa-l punem si in PNRR? Arata neseriozitate. Planul este foarte general si in primul rand este suspectat de o politizare. In momentul in care la dezvoltarea oraselor se vorbeste la modul general despre dezoltarea zonelor din jurul garilor, regenerarea parcurilor industriale, dar nu se spune nicaieri pe ce criterii, in functie de saracie, in functie de PIB pe cap de locuitor, eu cred ca acest lucru lasa o marja foarte mare politizarii.
  • Corina Crețu a menționat că data limită pentru accesarea fondurilor PNRR este 31 august 2026 și că banii care nu sunt accesați de țările incapabile să-i ia vor fi redistribuiți statelor care și-au făcut planul”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.