Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corina Şuteu: 'Legea managementului instituţiilor culturale trebuie revizuită integral'

romaniatv.net
corina suteu

Ministrul Corina Şuteu consideră că Legea managementului instituţiilor culturale este un act normativ nefuncţional, care trebuie revizuit integral. "Legea managementului instituţiilor culturale este o lege care nu este funcţională. Ea pune un accent nemăsurat pe chestiunile strict administrative şi de natură strict birocratică, în loc să pună un accent pe viziune. (...) Ea ar putea în primul rând să revadă complet felul în care responsabilităţile sunt împărţite într-o instituţie de cultură", a declarat, marţi, Corina Şuteu la sesiunea online "De vorbă cu ministrul tău", iniţiativă a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, care sprijină dialogul între demnitari şi cetăţeni.

În opinia ministrului, "din păcate, modul în care această lege funcţionează produce situaţii în care modelele bune, etice de guvernanţă sunt neglijate, dând managerului un tip de putere în conformitate cu criterii de recrutare care sunt nu întotdeauna funcţionale şi, în orice caz, nu sunt funcţionale pentru instituţia culturală". "Dă o putere care e discreţionară şi care pe unii manageri îi face să aplice modele de guvernanţă disfuncţionale şi greşite. Dacă la asta se adaugă un climat în care corupţia, din păcate în România, este sau a fost o constantă în orice caz, se produce un fel de fenomen prin care instituţiile de cultură se feudalizează ele însele. Ori o instituţie publică de cultură trebuie să fie un loc viu şi trebuie să fie un loc în care inovaţia, creativitatea, buna guvernanţă trebuie să coexiste", spune Şuteu.

În opinia ei, Legea managementului trebuie revizuită integral şi nu doar amendată, dar "pentru asta ar trebui stat la masă, gândit, ar trebui să existe un aport din partea tuturor disciplinelor pe care această lege le vizează". "Pentru că sunt amestecate de-a valma teatrele, operele, filarmonicile, bibliotecile, muzeele şi fiecare are un specific. Cum putem să evaluăm la fel un director de muzeu cu unul de teatru? Cum putem să găsim un punct comun? (...) Soluţia nu este simplă, dar cred că o soluţie poate exista în momentul în care această lege ar fi complet revizuită şi e un regret că nu voi avea timpul să fac asta", a afirmat Corina Şuteu, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.