Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corlatean vede un semnal de alarma legat de negocierile din Republica Moldova

corlatean

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă, că pentru el a reprezentat "un semnal de alarmă" durata lungă a negocierilor pentru formarea unui guvern în Republica Moldova.

"Faptul că au durat atât de mult negocierile, de exemplu, pentru mine a fost un semnal de alarmă. Când ai ce se întâmplă la graniţele tale şi tu nu ai încă un guvern în funcţie, cu un ministru al Apărării, cu un ministru de Interne, un ministru de Externe, cu şefii serviciilor, toţi în funcţie şi care să şi funcţioneze, e o problemă", a afirmat Corlăţean, în cadrul Reuniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova şi România, eveniment organizat sâmbătă, la Bucureşti, de Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

El a explicat că, în actualul context, în care "Europa se reconfigurează" şi ţinând cont de situaţia din Ucraina, de atacurile teroriste de la Paris, autorităţile de la Chişinău vor trebui să aibă "un alt tip de conduită".

"Eu sper că noile autorităţi care se vor configura într-un guvern care va primi, probabil, votul Parlamentului, să înţeleagă că ce urmează presupune şi din partea autorităţilor un alt tip de conduită şi un alt tip de performanţă în guvernare şi un alt tip de a trata inclusiv disensiunile politice şi cele de ordin personal între lideri. Nu sunt naiv, ştiu ce înseamnă politica, e dură şi nu o dată chiar murdară. Într-un spaţiu ex-sovietic, de exemplu, lucrurile sunt complicate, sunt chestiuni de securitate acolo", a susţinut fostul şef al diplomaţiei de la Bucureşti.

Senatorul Titus Corlăţean a mai spus că Republica Moldova nu trebuie să facă vreo concesie în ceea ce priveşte priorităţile de integrare europeană.

"Poate că nu este chiar un lucru rău ca idee să poţi să încerci, dacă ai viziune şi ai pârghiile şi voinţa să faci aşa ceva, să relaţionezi, să ai un dialog în Parlament, chiar şi sub forma acestui acord de care am înţeles, dacă acest acord include priorităţile de integrare europeană şi nu face concesii la acest lucru", a adăugat Corlăţean.

El a subliniat sprijinul acordat de Bucureşti Chişinăului în direcţia integrării europene.

"Perioada care va urma va pune povara într-o măsură mai mare pe umerii autorităţilor Republicii Moldova şi noului guvern de la Chişinău, decât a fost cazul până acum. Noi, România, ne-am făcut datoria ca masă critică pentru a sprijini Moldova să ajungă la momentul Acord de asociere semnat, liber schimb, proceduri de ratificare care avansează, liberalizarea vizelor, intrarea în acest spaţiu care înseamnă acquis comunitar", a precizat fostul ministru român de externe.

PLDM şi PD au anunţat vineri un acord privind constituirea unei coaliţii parlamentare minoritare, excluzându-i pe liberali şi solicitând sprijinul comuniştilor şi al socialiştilor pentru votarea preşedintelui parlamentului şi învestirea Guvernului, relatează jurnal.md şi Unimedia.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.