Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coronavirus în America de Sud: Peru desfăşoară armata, Chile închide graniţele, Brazilia nu are legislaţia necesară

CNN
armata Pakistan

Guvernul din Peru a desfăşurat luni personal militar echipat cu măşti pentru blocarea principalelor artere din Lima, relatează Reuters. Poliţia peruană a restricţionat deplasările populaţiei, iar la nivel naţional, după 86 de cazuri de contaminare confirmate, s-a implementat izolarea socială mai strictă, pentru încetinirea răspândirii coronavirusului.

În capitală, soldaţi cu arme şi căşti staţionau pe bulevardul Paseo de la Republica, o cale importantă de acces către centru, oprind toate vehiculele înainte ca poliţiştii să permită trecerea exclusiv a celor de urgenţă şi medicale.

Preşedintele peruan Martin Vizcarra a decretat duminică noaptea starea de urgenţă pentru 15 zile; frontierele ţării erau deja complet închise. Au fost suspendate unele drepturi constituţionale, cum ar fi libera circulaţie şi dreptul la adunări publice, dar guvernul a dat asigurări că va garanta continuarea activităţii supermarketurilor, farmaciilor, băncilor, serviciilor esenţiale şi transportului de mărfuri.

'Trebuie să oprim totul pentru a evita curba exponenţială a coronavirusului', a susţinut ministrul apărării, Walter Martos, la un post local de televiziune.

În Paraguay, unde s-au înregistrat opt cazuri de COVID-19, autorităţile au anunţat că vor institui o interdicţie de circulaţie aproape totală zilnic după ora 20:00, pentru a evita aglomeraţiile. Poliţia a fost autorizată să îi aresteze şi să îi urmărească penal pe cei care nu respectă restricţia.

Citește și: Cum să îţi protejezi sănătatea mintală în fața provocărilor aduse de pandemia de coronavirus

'Nu este o carantină, dar e cel mai aproape de asta', a declarat ministrul de interne paraguayan Euclides Acevedo într-o coneferinţă de presă. El a precizat că va fi permisă în continuare deplasarea celor implicaţi în activităţi vitale, cum ar fi livrarea de alimente şi transporturile.

Unele state din America de Sud, printre care Argentina şi Chile, îşi închid frontierele pentru nerezidenţi. Preşedintele chilian Sebastian Pinera a anunţat că ţara sa, unde s-au confirmat 155 de cazuri de coronavirus, va interzice străinilor să treacă graniţele începând de miercuri.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat luni că ţara sa nu dispune de legislaţie care să permită închiderea frontierelor. Într-un interviu acordat postului Radio Bandeirantes, şeful statului, care salutase duminică demonstraţiile susţinătorilor săi, a afirmat că se exagerează privind epidemia din Brazilia. El a avertizat că reacţia unor guvernatori afectează economia şi a afirmat că va discuta cu ministrul economiei, Paulo Guedes, despre sprijinirea firmelor, inclusiv a companiilor aeriene care se confruntă cu dificultăţi.

Pe continentul sudamerican numărul de infectări este în urma celui din alte regiuni ale lumii, menţionează Reuters

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.