DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Coronavirusul alunecă spre o catastrofă pentru drepturile omului în unele regiuni (ONU)

ONU

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut luni ţărilor să respecte statul de drept în pofida pandemiei de coronavirus, inclusiv prin limitarea în timp a măsurilor excepţionale, pentru a evita "o catastrofă" pentru drepturile omului, informează AFP.

Vezi si: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 44: Caracatița cu Tătaru și Ciolacu! .

Ea a dezvăluit că a primit "un anumit număr de informaţii" provenind din diferite regiuni ale lumii, potrivit cărora poliţia şi alte forţe de securitate au făcut uz excesiv şi uneori letal de forţă pentru a face să fie respectate izolarea şi restricţiile de circulaţie. "Aceste încălcări sunt comise adesea împotriva unor persoane ce aparţin păturilor cele mai sărace şi mai vulnerabile ale populaţiei", a detaliat Bachelet.

"Este evident inacceptabil şi ilegal să tragi asupra unei persoane care a încălcat restricţia de circulaţie în căutare disperată de hrană, să-l plasezi în detenţie sau să-l supui la violenţe", a declarat ea, fără a se referi în mod concret la o ţară. Fosta preşedintă chiliană, care a stat ea însăşi cândva în detenţie, a denunţat de asemenea că "în unele ţări, mii de persoane au fost arestate pentru că au încălcat restricţiile de circulaţie", apreciind că aceasta este "inutil şi periculos" şi cerându-le statelor să-i elibereze pe acei deţinuţi ce pot fi eliberaţi.

"A prejudicia astfel de drepturi precum libertatea de exprimare poate cauza daune incalculabile eforturilor întreprinse în vederea combaterii pandemiei de COVID-19 şi a efectelor sale socio-economice secundare dăunătoare", subliniază Michelle Bachelet într-un comunicat.

ONU este foarte îngrijorată pentru că măsurile şi legile introduse în unele ţări fac referire la "infracţiuni vag definite, asociate uneori cu pedepse severe, alimentând temeri că ele ar putea fi utilizate pentru a reduce la tăcere mass-media şi a-i aresta pe critici şi opozanţi".

"Dată fiind natura excepţională a crizei, este clar că statele au nevoie de puteri suplimentare pentru a face faţă. Cu toate acestea, dacă statul de drept nu este respectat, situaţia de urgenţă sanitară riscă să devină o catastrofă pentru drepturile omului, ale cărei efecte nefaste vor depăşi cu mult pandemia însăşi", a subliniat Bachelet.

"Guvernele nu ar trebui să se folosească de puteri de urgenţă ca de o armă pentru a reduce la tăcere opoziţia, a controla populaţia sau chiar a rămâne la putere", a avertizat ea.

Înaltul Comisar a subliniat că măsurile excepţionale sau starea de urgenţă ar trebui să fie "proporţionale, nediscriminatorii şi limitate în timp" şi să facă "obiectul unei supravegheri parlamentare, judiciare şi publice corespunzătoare".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.