Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coronavirusul răstoarnă filosofiile economice consacrate: 'Ni s-a spus că un capital nu are naţionalitate'

Economiile afectate de pandemia coronavirus încep să treacă la o nouă abordare.

Ministrul Activelor Statului din Polonia, Jacek Sasin, spune că este nevoie de fuziune în rândul companiilor de stat, pentru a se economia. "Consolidarea companiilor de stat este în direcţia potrivită. Trebuie creaţi jucători mari, puternici şi, odată ce bugetele de investiţii sunt combinate, ei vor putea implementa proiecte ambiţioase, se vor dezvolta şi vor concura pe piaţa din Europa", a spus Sasin.

"De mulţi ani ni se spune că statul nu ar trebui să fie prezent în economie ... este ceva rău când statul este proprietar. Ni s-a spus că un capital nu are naţionalitate şi e bine dacă există mult capital străin. Astăzi, în lumina evenimentelor din jurul nostru, vedem cât de greşite sunt aceste teorii", a mai spus ministrul

Vezi si: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 45: Masca Orban! .

De când a venit la putere, în 2015, Partidul Lege şi Justiţie a sporit control asupra sectorului energetic şi bancar din Polonia.

Bancherii estimează că în Polonia vor rămâne doar cinci mari grupuri bancare, pe măsură ce o serie de bănci mai mici vor fi scoase la vânzare, deoarece nu reuşesc să crească veniturile în contextul dobânzilor reduse şi pentru că nu au amploarea necesară de a concura cu marii jucători de pe piaţă.

Săptămâna trecută, vicepremierul Jadwiga Emilewicz a anunţat că Guvernul Poloniei intenţionează să protejeze companiile, afectate de pandemie pentru a nu fi preluate ieftin de fondurile de capital privat.

Propunerea se va adăuga planului de măsuri fiscale în valoare de 330 miliarde de zloţi (78,9 miliarde de dolari) adoptat de Guvernul de la Varşovia, pentru a atenua potenţialele daune provocate de pandemie.

"De asemenea, propunerea este menită să protejeze companiile poloneze, construite cu trudă în ultimii 30 de ani, pentru a nu deveni ţinte ieftine de preluare în această situaţie dificilă. Nu vrem ca fondurile străine să ajungă uşor la companiile cu capital polonez, deoarece valoarea lor este foarte scăzută", a declarat Emilewicz, la o conferinţă de presă.

Oficialul a adăugat că Executivul ar putea extinde lista companiilor de importanţă strategică care nu pot fi vândute fără aprobarea sa. În prezent, pe această listă se află inclusiv firme din domeniul energetic.

Săptămâna trecută unele dintre restricţii au început să fie relaxate în Polonia, fiind redeschise parcurile şi fiind permis un număr mai mare de cumpărători în magazinele alimentare.

Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, înregistra marţi 11.902 cazuri de contaminare şi 562 de decese.

Deşi restricţiile ar putea ţine sub control epidemia, acestea subminează tendinţele comerciale şi de consum şi ar putea împinge Polonia în cea mai adâncă recesiune de la începutul anilor '90, au avertizat analiştii de la Morgan Stanley.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.