Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corpul de Control, intervenţie în forţă într-o instituţie-cheie: Au fost sesizaţi procurorii - fapte GRAVE

corpul de control

Corpul de Control al Guvernului intervine în forţă într-o instituţie-cheie din statul român. Mai mult, au fost sesizaţi şi procurorii pentru nereguli depistate la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, ca urmare a unei reclamaţii făcute de 6 dintre cei 7 membri. Aceştia au reclamat că preşedintele instituţiei i-a exclus din procedura de avizare.

Citește și: Aleșii au o propunere INCENDIARĂ! Pentru ce servicii vor să MICȘOREZE TVA-ul

"Actul de control privind verificările efectuate la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a fost înaintat organelor de cercetare penală în vederea cercetării posibilelor fapte de natură penală, situaţie în care devin incidente dispoziţiile art. 277 alin. (2) din Codul Penal, potrivit cărora „dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei (...)”, constituie infracţiune", transmite Corpul de Control al Guvernului, conform mediafax.

Neregulile ar viza forma în care s-a trimis regulamentul de funcţionare al Oficiului la Secretariatul General al Guvernului. "S-a constatat faptul că prin ordinul preşedintelui ONPCSB nr. 332/27.12.2017 au fost abrogate Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea şedinţelor plenului ONPCSB precum şi Metodologia de analiză şi prelucrare a informaţiilor. Prin adoptarea acestor măsuri, membrii plenului ONPCSB, reprezentanţi ai instituţiilor care fac parte din organul colegial, cu excepţia preşedintelui acestuia, au fost excluşi din procedura de avizare de specialitate a documentelor Oficiului, din orice alte mecanisme care le permiteau emiterea de îndrumări cu privire la rezolvarea soolicitărilor adresate de instituţiile implicate în combaterea unui astfel de fenomen eminamente periculor (PÎCCJ, DNA , DIICOT) precum şi din activităţile de prelucrare a datelor şi informaţiilor conţinute în rapoartele de tranzacţii suspecte", se menţionează în raportul Corpului de Control al Guvernului.

Verificările au fost demarate pe 11 ianuarie, după ce şase din cei şapte membri ai Oficiului au sesizat Secretariatul General al Guvernului (SGG), iar raportul datează din 15 ianuarie, fiind semnat de Bogdan Cosmin Ştefan, şef al Corpului de Control al Guvernului la acel moment. "Până la data verificărilor, preşedintele nu a întreprins nicio diligenţă legală pentru elaborarea şi supunerea spre aprobare printr-un nou Ordin a unui nou Regulament pentru organizarea şi desfăşurarea şedinţelor plenului Oficiului", se menţionează în documente.

Potrivit documentelui, preşedintele Oficiului Daniel, Marius Staicu, ar fi declarat, pe 11 ianuarie, echipei de control că "nu se prevede în legislaţia actuală obligativitatea existenţei unui regulament deşi pentru o optimă funcţionare a oficiului" a propus şi convocat membrii plenului în data de 19.01.2018 pentru a discuta noul regulament, însă şedinţa a fost amanată având în vedere sesizarea membrilor către SGG şi necesitatea unui punct de vedere referitor la şedinţa din 27 decembrie, în care s-a dezbătut regulamentul.

"Preşedintele era obligat să respecte dispoziţiile art 8 lit (l) din Regulamentul de organizare şi funcţionare aprobate prin HG nr 1599/2008, cu modificările şi completările ulterioare conform căruia <> atât pentru emiterea cât şi pentru abrogarea de acte normative, doar urmare a deciziei plenului. Pe cale de consecinţă, abrogarea la nivelul ONPCSB a unui regulament intern care defineşte şi statueaza rolul Plenului nu se poate realiza prin decizie unilaterală a preşedintelui Oficiului" se menţionează în documente.

De altfel, în raport se menţionează că în decurs de 30 de zile de când au intrat în vedere completările la legea pentru şi sancţionarea spălării banilor- 9 iunie 2017- Oficiul ar fi trebuit să prezinte guvernului un nou regulament de organizare şi funcţionare.  Elena Hach (Parchetul General), Marius Vorniceanu,(Curtea de Conturi), Constantin Cătălin Radu (Ministerul Justiţiei), Mioara Pometcu (BNR), Ion Gogoescu (Ministerul Finanţelor) , Aura Socol (ASF) au sesizat Secretariatul General al Guvernului pe 10 ianuarie, mai spune sursa citată.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.