Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corupția pe fondul prevenirii Covid-19 scoate Bosnia în stradă - Mii de protestatari scandează față de achiziția de ventilatoare

Food Navigator
europa est austria italia ungaria romania bosnia polonia slovacia

Mii de bosniaci au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta împotriva proastei guvernări, a naţionalismului şi a corupţiei, în contextul în care oficiali guvernamentali de rang înalt sunt acuzaţi de corupţie în legătură cu achiziţia de aparate de ventilaţie mecanică defecte pentru pacienţii de COVID-19, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Protestul a fost organizat de un mic partid moderat, Platforma pentru Progres, şi i s-au alăturat lideri ai altor grupări de opoziţie.

'Ceea ce sperăm este să-i trezim pe oameni astfel încât să ştie că de ei depinde, că ei pot aduce cu adevărat schimbarea', a declarat pentru Reuters liderul formaţiunii, Mirsad Hadzikadic, aflat în fruntea marşului.

Oameni purtând măşti, unii împingând cărucioare cu copii, au mărşăluit paşnic din Oraşul Vechi al capitalei Sarajevo spre clădirea parlamentului naţional.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Bosnia este marcată de scandaluri de corupţie, adesea legate de responsabili ai partidelor de la putere, dar cei mai mulţi dintre ei nu au fost inculpaţi.

'Luarea deciziilor se află în mâinile a trei oameni care conduc cele trei partide principale, şi nu în instituţiile statului', a acuzat Hadzikadic, profesor universitar în SUA care a candidat fără succes în 2018 pentru un loc în preşedinţia tripartită bosniacă.

Potrivit lui Hadzikadic, manifestanţii vor alegeri corecte şi sfârşitul corupţiei.

Alegerile locale programate pentru 4 octombrie au fost amânate cu peste o lună din cauza lipsei fondurilor după ce guvernul nu a reuşit să treacă bugetul pe 2020.

În cel mai recent scandal de corupţie, prim-ministrul Federaţiei croato-musulmane (una din cele două entităţi bosniace, alături de Republica Srpska), Fadil Novalic, este acuzat de nereguli la achiziţia de aparate de ventilaţie mecanică din China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.