Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coșmarul lui Vucic: 'Serbia o să fie supusă unei presiuni mari din partea Occidentului pentru a recunoaște Kosovo, iar acest lucru devine insuportabil'

Vladimir Putin Aleksandr Vucic Putin Vucic

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că situația Serbiei s-a schimbat în rău după declarația președintelui rus Vladimir Putin cu privire la Kosovo, informează presa sârbă.

Dorind să protejeze interesele Rusiei, spune Vucic, președintele rus a găsit o bază politică și juridică pentru incursiunea în Ucraina.

Adresându-se presei, Vucic a declarat că Putin s-a referit la decizia Curții Internaționale de Justiție conform căreia declarația unilaterală de independență a Kosovo este în conformitate cu dreptul internațional.

El a reamintit că această decizie a fost luată de Curtea Internațională de Justiție după ce Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție în 2010, la sugestia Serbiei, prin care i-a cerut acestei curți să dea un aviz cu privire la posibilitatea în care o declarație unilaterală de independență este conformă cu dreptul internațional.

„Noi înșine am contribuit la căderea noastră și la problema noastră din cauza întrebării formulate greșit la Curtea Internațională de Justiție” a spus Vucic și a adăugat că Serbia va fi sub cea mai mare presiune pentru a recunoaște Kosovo.

Vucic a spus că întregul Occident, pentru a nega argumentul lui Putin că Donbass și Kosovo nu sunt același caz, va cere Serbiei să treacă rapid la recunoașterea Kosovo.

„Vom fi sub cea mai mare presiune să spunem că Kosovo nu este asemănător cu ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei. Toți liderii europeni mi-au spus că, în conversația lor, Putin a insistat asupra cazului Kosovo în discuțiile lor reciproce”, a spus Vučić.

El subliniază că aceasta nu înseamnă că Rusia va recunoaște Kosovo, dar Serbia va fi supusă unei presiuni mari pentru ca Putin să nu folosească argumentele Kosovo.

„Există doar un număr mic de țări care spun că doresc normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina, iar un număr mare spun că doresc recunoaștere reciprocă”, a spus Vucic.

Președintele Serbiei a spus că dialogul dintre Belgrad și Pristina nu mai există, pentru că, în esență, Pristina nu vrea dialog.

El spune că numărul incidentelor și atacurilor interetnice asupra sârbilor a crescut cu 50% de când Albin Kurti (Albin Kurti este un politician și activist kosovar albanez, care ocupă funcția de prim-ministru al Kosovo din 22 martie 2021) a venit la putere.

„Ne confruntăm cu presiuni și evaluări inadecvate a tot ceea ce se întâmplă în Kosovo și Metohija, cu încălcări zilnice ale dreptului internațional”, a spus Vučić.

El a spus că albanezii, în ciuda tuturor acordurilor din ultimele zile, trimit Forţele de Securitate Kosovo în nordul Kosovo pentru a-i provoca pe sârbi şi că nimeni nu îi împiedică să facă acest lucru.

Când vine vorba de eventuala admitere a Kosovo în unele dintre instituțiile internaționale, Vucic a spus că răspunsul statului Serbia va fi extrem de puternic și bazat pe diplomație.

Președintele Serbiei a spus că Serbia, în ciuda cifrelor din cercetările privind starea de spirit a cetățenilor față de UE, va continua pe calea europeană.

„Conform cercetării IPSOS, pentru prima dată avem mai puțini cetățeni care sunt angajați față de UE, 44% sunt împotrivă, în timp ce 35% susțin intrarea, dar datoria noastră este să facem ceea ce este mai bine pentru Serbia, așa că mesajul meu este că Serbia va fi mai puternic pe calea europeană”, a subliniat Vučić.

El spune că înțelege de ce oamenii sunt supărați pe UE, iar motivul pentru aceasta este că UE pune presiune asupra Kosovo și sancțiuni în fiecare zi.

„Ne confruntăm adesea cu lucruri care nu sunt corecte, dar ceea ce este corect este important, dar în relațiile internaționale nu există dragoste, dreptate și trebuie să avem grijă de interesele noastre și de viitorul nostru”, a spus Vucic.

El a subliniat că reformele în domeniul statului de drept vor fi continuate, înființarea unei justiții independente, a unui parchet independent și a unor reguli clare și mai bune ale jocului democratic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.