Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coșmarul tot mai negru la Timișoara - Bănuieli de deturnare de fonduri uriașă făcută de primarul Fritz

Facebook
Dominic Fritz

După cum se cunoaște, în contextul creșterii uriașe a prețului la gaze pe piața mondială, Guvernul României a decis subvenționarea de la bugetul de stat a 50% din diferența dintre prețul de achiziție a gazului și 250 lei / MWh.

Societății de termoficare timișorene COLTERM, i-a revenit, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, suma de 67.840.130 lei, sumă ce a și fost virată Primăriei Timișoara. Ce să vezi, însă?! Primăria, în loc să transfere această sumă către COLTERM, cu titlul său corect de subvenție guvernamentală, a făcut din ea, TOTAL ILEGAL, plăți ce ar fi trebuit acoperite de la bugetul local, lucru constatat indubitabil de Curtea de Conturi. Inspectorii acesteia arată că, prin ceea ce a făcut, Primăria a încălcat mai multe legi: Codul fiscal, Legea contabilității, Legea 259/2021 care aprobă OUG 118/2021, privind schemele de compensare, etc.

“Șmecheria” încercată de Primărie

-în aceste condiții, pe bună dreptate, timișorenii se întreabă: “Ce neamț o fi ăsta, Fritz, că noi îi știam cu totul altfel pe nemți?”- a creat societății COLTERM un prejudiciu de aproximativ 70 milioane lei! Ca să-l recupereze, administratorul special al COLTERM, Cristian Amza, a decis să se adreseze instanței, Primăria dovedindu-se total nereceptivă la repetatele sale demersuri înspre corectarea amiabilă a situației create.

Reamintim că societatea COLTERM este în insolvență într-o situație extrem de critică, în urma faptului că Primarul Fritz a refuzat cumpărarea certificatelor de poluare atât în 2021, cât și în 2022, ceea ce i-a atras amenzi totalizând 35.5 milioane euro, record istoric în România.

Tot administratorul special Cristian Amza arată că pericolul intrării în faliment a societății COLTERM este iminent, inevitabil, la data de 1 mai 2023, dacă Primăria face și anul acesta ce a făcut în 2022 și 2021 vis-a-vis de certificatele de poluare, adică dacă refuză cumpărarea lor. Pentru cumpărare, ar fi necesari cca 100 milioane lei. La începutul anului, ar fi fost suficienți 80 milioane lei, dar prețul crește mereu, pe măsura apropierii termenului de 30.04.2023. Necumpărarea certificatelor până la acest termen, va atrage o a treia amendă, uriașă și ea, ca și precedentele, concret, de 23 milioane euro. Ori, cu un total de amenzi de aproape 60 milioane euro, cu certificate necumpărate, dar rămase obligatoriu de cumpărat, de cca 300 milioane lei, cu alte datorii de același ordin de mărime, este greu de imaginat scăparea de faliment.

Cum s-a ajuns aici?

Reamintim că Administrația Robu a încheiat la COLTERM ultimul său an, 2020, cu pierderi de doar 17 milioane lei, fără amenzi și cu toate certificatele cumpărate și achitate la zi, în timp ce Administrația Fritz a încheiat la COLTERM primul său an, 2021, cu pierderi de 308 milioane lei, plus datorii de cca 500 milioane lei!

Date fiind cele de mai sus, mai ales că ele sunt consfințite de o instituție a statului, Curtea de Conturi, este de așteptată intrarea cât de curând în horă a DNA!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.