Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cosmonauții ruși au făcut un tur video al modulului de cercetare Nauka

agerpres
modulul de cercetare rusesc Nauka

Cosmonauţii ruşi au oferit un tur video al modulului de cercetare Nauka, modul care a modificat poziţia Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) joi, la puţin timp după andocare, transmite duminică Reuters, potrivit Agepres.

Oficiali din cadrul Agenţiei spaţiale ruse, Roskosmos, au invocat o eroare de software şi o posibilă eroare umană pentru incidentul de joi, când ISS s-a abătut de la poziţia sa normală pe orbită, la altitudinea de 400 de kilometri.

Imaginile prezentate sâmbătă seară îi arată pe cosmonauţii Oleg Noviţki şi Piotr Dubrov în timp ce deschid trapa de acces şi fac un scurt tur al modulului Nauka, conform Roskosmos.

Motoarele modulului au fost repuse inexplicabil în funcţiune, făcând ca întreaga staţie să devieze de la poziţia ei normală de zbor, situată la o altitudine de circa 400 de kilometri, şi determinându-l pe directorul principal al misiunii să declare "stare de urgenţă provocată de un vehicul spaţial", au dezvăluit oficialii NASA.

O modificare neaşteptată a orientării staţiei a fost detectată mai întâi într-o manieră automată de senzorii de la sol, urmată după 15 minute de "o pierdere a controlului asupra atitudinii de zbor" care a durat puţin peste 45 de minute, a dezvăluit Joel Montalbano, directorul programului ISS din cadrul NASA.

Echipele de la sol au reuşit să restabilească orientarea în spaţiu a ISS după ce au activat motoarele unui alt modul ataşat de avanpostul orbital, au precizat oficialii de la NASA.

Atât NASA cât şi Roskosmos au precizat că echipajul de 7 astronauţi aflaţi la bordul ISS - doi ruşi, trei americani, un japonez şi un francez - nu s-au aflat niciun moment în pericol imediat.

Roskosmos, a anunţat în cursul acestei săptămâni că doreşte să lanseze un alt modul rusesc spre ISS în noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.