Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costel Alexe: 'Am de gând să solicit primăriilor creşterea frecvenţei ridicării gunoiului menajer'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Costel Alexe

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat sâmbătă, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, că intenţionează să solicite primăriilor creşterea frecvenţei ridicării gunoiului menajer şi a dat asigurări că autorităţile sunt în alertă pentru a fi pregătite cu suficiente capacităţi de distrugere în siguranţă a deşeurilor medicale.

"Înfruntăm o pandemie care ne îngrijorează familiile şi ne poate îmbolnăvi apropiaţii. (...) Suntem în alertă pentru a fi pregătiţi cu suficiente capacităţi de distrugere în siguranţă a deşeurilor medicale. Cu atâtea spitale pline de pacienţi şi atâţia români testaţi de coronavirus este uşor de prevăzut că volumul de deşeuri medicale va creşte în perioada următoare. Trebuie ca tot fluxul să funcţioneze fără cusur în această perioadă. Avem în funcţiune nouă incineratoare şi 15 instalaţii de sterilizare a deşeurilor medicale, care pot neutraliza prin ardere între 100 şi 500 kg pe oră şi steriliza 45 de tone de deşeuri medicale pe zi. Suntem cu ochii, de asemenea, pe cele cinci staţii de sortare din Bucureşti şi din jurul Capitalei. Avem mii de oameni în carantină sau în regim de autoizolare. Avem mii de angajaţi care lucrează de acasă. Este uşor de anticipat că şi cantităţile de deşeuri municipale vor creşte în perioada următoare. Acestea nu trebuie lăsate să se acumuleze, mai ales că unii dintre noi pot fi infectaţi cu coronavirus. Acestea trebuie să intre imediat în staţiile de sortare pentru a fi sterilizate şi a reduce orice risc de noi focare de infecţie. Tocmai de aceea, am de gând să solicit primăriilor creşterea frecvenţei ridicării gunoiului menajer. Trebuie să ne asigurăm că oamenii care stau departe de aglomeraţie sunt totuşi în siguranţă acasă", a spus Alexe, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Traian Băsescu îl desființează pe Ludovic Orban: E bun de dus la teatrul de comedie

El a subliniat că acest virus "ne prinde" într-un moment în care România are destul de mari probleme cu calitatea aerului, iar depăşirile frecvente de PM 10 şi PM 2,5 afectează la fel ca virusul sistemul respirator şi pulmonar.

"Ori, combinaţia celor două ameninţări ne vulnerabilizează şi mai mult sănătatea publică. Vreau să solicit oficial primăriilor să se mobilizeze cât mai bine în această perioadă pentru salubrizarea străzilor, oraşelor şi pentru măsuri care să ţină sub control aceşti doi poluanţi", a mai afirmat ministrul Mediului.

El a adăugat că, dincolo de măsurile de mediu luate, ministerul se implică direct şi sprijină inclusiv măsurile de carantină şi pune la dispoziţie 214 camere la nivelul cantoanelor, centrelor şi hotelurilor Romsilva şi 123 de camere ce aparţin de Apele Române.

Vezi si: ULTIMA ORĂ S-au interzis în România evenimentele cu peste 50 de persoane în spații închise: fitness, SPA, cosmetică, cazinouri + cinema, teatre, muzee .

Conform Grupului de Comunicare Strategică (GCS), pe teritoriul României sunt în carantină instituţionalizată 2.372 de persoane, pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul. Alte 14.049 persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

Totodată, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a anunţat că până sâmbătă au fost confirmate 97 de cazuri de cetăţeni infectaţi cu virusul COVID-19 (coronavirus), 6 pacienţi sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi, toţi ceilalţi având o stare generală bună, cu excepţia bărbatului internat la Spitalul 'Victor Babeş', care a prezentat complicaţii, dar a cărui stare este ameliorată.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.