Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costel Alexe pregătește un spectacol suspect de scump cu 60 de oameni de la TVR: 170.000 de lei pentru o oră și 40 de minute/ UPDATE

Inquam Photos - George Călin
Inquam Costel Alexe

Costel Alexe vrea să promovare județul Iași de Ziua Unirii – 24 Ianuarie și pregătește un spectacol cu următorul nume: „Unire-n gând și-n veșnicie”, frate Bălcescu!. „Cântarea României” costă 170.000 de lei și se va organiza cu 60 de oameni de la TVR veniți pe bani, cazare și masă, infomează într-o anchetă repoteris.ro.

Notă: La sfarsitul articolul este un punct de vedere al Iulianei Tudor.

În contract, Consiliul Județean cere Televiziunii Române să asigure spectacolului o audiență de minim 5.000 de telespectatori. Iuliana Tudor va fi plătită cu 2.000 de euro, plus avion dus-întors. Echipa gigant de la TVR va sta 4 zile la Iași pentru un spectacol de muzică populară de o oră și 40 de minute.

Cheltuielile sunt cel puțin suspecte: la ținta de audiență propusă revin 7 euro/telespectator. Comparativ, la un show PRO TV, chetuielile pentru o ediție, la 500.000 audiență, sunt de 7 cenți/telespectator

La început de an, Consiliul Județean (CJ) Iași a alocat o sumă uriașă pentru un concert de muzică populară care ar urma să aibă loc pe 23 ianuarie. În bugetul evenimentului sunt 172.525 de lei, iar cea mai mare sumă revine echipei TVR de 60 de oameni care ar urma să aibă o transmisie de 100 de minute de la Iași: 102.900 de lei.

Consiliul Județean are propriul ansamblu folcloric, cu zeci de oameni, înființat de fostul președinte Maricel Popa. Costel Alexe, noul șef de la Județ, nu l-a tăiat de la finanțare

Sunt bani pentru cazarea celor 60 de oameni, pentru plata prezentatoarei Iuliana Tudor, pentru autocar, avion și cheltuieli de producție.

Tot pentru spectacol mai sunt alocați bani pentru închirierea Casei Studenților pentru două zile, închirierea unor ecrane LED, alte onorarii pentru actori și soliști.

Cei mai puțini bani sunt pentru orchestra invitată – „Mugurel” de la Chișinău: 14.400 de lei pentru 36 de oameni care stau două zile la Iași, iar orchestra CJ nu este remunetară suplimentar față de salarii.

„Cea mai mare sumă merge către TVR. Știam asta de la colegi din țară. Acestea sunt costurile ca să transmită televiziunea publică și nu ar fi fost mai mici nici cu o televiziune de muzică populară comercială. Aceste prețuri ne-au fost comunicate de la TVR București, oricum urma o negociere”, a spus Petru Șușu, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”, al CJ Iași, pentru sursa citată.

Suma oricum a fost aprobată de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Consilierii județeni au aprobat alocarea a 172.525 de lei pentru organizarea unui spectacol pentru sărbătorirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Proiectul „Unire-n gând și-n veșnicie" a fost realizat de Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte" al Consiliului Județean Iași și este pentru un spectacol de muzică populară transmis de TVR în ziua de 23 ianuarie.

Ar urma să participe două orchestre: cea a Consiliului Județean și „Mugurel" din Chișinău. Concertul ar urma să fie la Casa Studenților din Iași, care va fi închiriată pentru două zile, cu 9.000 de lei.

„Sunt necesare două zile pentru organizare. Avem de făcut repetiții, probe, trebuie montate ecranele închiriate, sunt etape care se fac într-o perioadă mai mare de timp”, a precizat Petru Șușu, directorul Ansamblului „Constantin Arvinte".

În proiect era prevăzut un concert de 120-150 de minute, dar a fost restrâns la 100 de minute în două calupuri de câte 50 de minute, în aceeași seară, pe TVR.

Transmisia la postul public de televiziune este și cea mai costisitoare componentă a proiectului: 102.900 de lei strict către echipa postului și pentru cheltuielile de producție. 9.000 de lei este onorariul Iulianei Tudor, producătoare de emisiuni folclorice la postul public național. Onorariul ei este la nivelul celorlalte vedete naționale – Dan Negru (1.500 de euro), Răzvan și Dani (câte 1.500 de euro fiecare), Cătălin Măruță (2.000 de euro) sau Andi Moisescu (care este și cel mai scump din piață, cu 3.000 de euro).

Pentru prezentatoare se adaugă și cheltuielile de deplasare: 1.500 de lei avionul.

Pe lista de fonduri alocate mai sunt cazările pentru două echipe de la TVR, care stau în Iași 3 zile (21 de persoane) respectiv 4 zile (38 de persoane). Totalul este de 39.600 de lei, la care se adaugă transport cu autocarul – 4.800 de lei. Peste aceste cheltuieli vine și onorariul televiziunii: 48.000 de lei cheltuieli de producție.

___

Punct de vedere Iuliana Tudor:

”Stimaţi jurnalişti,

Urmare a articolului apărut pe site-ul dumneavoastră referitor la o eventuală colaborare între SRTv şi Consiliul Judeţean Iaşi privind înregistrarea şi difuzarea concertului de muzică populară, care ar urma să aibă loc în data de 23 ianuarie, în calitate de producător Tv - angajat al SRTv, pentru corecta informare a cititorilor publicaţiei, vă transmit următoarele precizări :

-       Informatiile menţionate în articolul publicat de dvs. privind implicarea mea, în calitate de producator,  şi a SRTv în proiectul menţionat sunt inexacte;
-       SRTv nu a primit nicio solicitare oficială scrisă în legatură cu propunerea de a prelua evenimentul organizat la Iasi în data de 23 ianuarie 2022, prin urmare nu există niciun contract încheiat între SRTv şi organizator;
-       Personal, am primit un simplu telefon în luna decembrie din partea directorului Ansamblului "Constantin Arvinte",  care şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu SRTv şi echipa din care fac parte în vederea preluării concertului din data de 23 ianuarie;
-       I-am comunicat domnului director faptul că trebuie să urmeze procedurile SRTv şi să transmită o scrisoare de intenţie oficială Televiziunii Române. De asemenea, am precizat care este necesarul de producţie de televiziune pentru înregistrarea evenimentului în condiţii profesionale tehnice şi artistice corespunzatoare unui concert muzical live;
-       Am discutat necesarul de producţie (resurse umane şi tehnice), fără să ofer detalii legate de costuri concrete de producţie;
-       Durata evenimentului sau a emisiei nu au fost luate în discuţie, acest lucru nu intră în atribuţiile mele;
-       Nu a avut loc nicio negociere legată de această producţie;
-       Ca producator al SRTv, nu am nicio implicare oficială în legatură cu preluarea evenimentului care face obiectul articolului.

Cele comunicate public sunt, probabil, intenţiile organizatorilor.

Vă mulțumesc,

Iuliana Tudor, producător SRTv​​”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.