Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costel Alexe: 'Sunt foarte multe exploatări ilegale de agregate minerale în albiile cursurilor de apă, făcute în baza unor avize de amenajări piscicole'

Inquam Photos / Octav Ganea
costel alexe

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, miercuri, într-o deplasare în teren în zona Găeşti, că la nivel naţional sunt foarte multe exploatări ilegale de agregate minerale în albiile cursurilor de apă, făcute în baza unor avize de amenajări piscicole, potrivit Agerpres.

Ministrul a anunţat un control tematic desfăşurat de Apele Române, Inspecţia Apelor, Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii.

"Din păcate, nu aş putea să vă spun unde v-am adus, fie într-un depozit ecologic de deşeuri, fie, aşa cum vedeţi aici, aceste gropi aşa cum este în evidenţe ar fi trebuit să fie nişte amenajări piscicole (...). În fapt, nu sunt altceva decât exploatări ilegale de agregate minerale din aceste terase. Astăzi pe Argeş-Vedea avem nu mai puţin de 140 de astfel de exploatări, care au solicitat avize, dacă au solicitat, pentru amenajări piscicole. Aceşti băieţi deştepţi nu fac altceva decât să extragă agregate minerale din terase fără să plătească vreun leu statului român", a spus ministrul Costel Alexe, aflat în zona Găeşti, la o astfel de exploatare de agregate minerale.

Ministrul spune că pentru o exploatare corectă de agregate minerale e nevoie de mai multe avize şi de plata unei redevenţe.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis

"Dacă ar fi plătit vreun leu statului român, ar fi trebuit avizul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, avizul de gospodărire a apelor, să plătească redevenţe (...). Statul român a fost prejudiciat cu cel puţin câteva sute de milioane de euro în toată această perioadă, pentru că din evidenţe, la nivel naţional avem nu mai puţin de 670 de astfel de locaţii în care operatorii au solicitat aceste exploatări în vederea construirii de amenajări piscicole şi, din păcate, avem astăzi mai puţin de 10% dintre ele care să mai aibă apă, darămite să mai aibă şi peşte", a afirmat Costel Alexe.

Acesta a cerut şi reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale să verifice dacă aceste perimetre au autorizaţie de construcţie.

"Vom transmite nominal către Inspectoratul de Stat în Construcţii să verificăm dacă au fost respectate reglementările. Îmi doresc ca toţi cei care au solicitat aceste perimetre în vederea amenajării perimetrelor piscicole să plătească, băieţii deştepţi care ani la rândul, dincolo de prejudiciile de mediu, au prejudiciat statul român cu sume foarte mari", a mai spus ministrul Mediului, Costel Alexe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.