Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COVID-19 - Banca Centrală a Turciei reduce dobânzile

googleusercontent.com
coronavirus

Banca Centrală a Turciei (CBRT) a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual, la 8,75%, după ce anterior îşi exprimase disponibilitatea de a înăspri politica monetară pentru a ţine sub control inflaţia şi a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit Reuters şi DPA potrivit Agerpres.

Într-un comunicat dat publicităţii după şedinţa de politică monetară, Banca Centrală a Turciei a atras atenţia asupra activităţii economice reduse înregistrate de la mijlocul lunii martie, ca efect al pandemiei asupra turismului, comerţului şi cererii interne.

"În pofida recentei deprecieri a lirei turceşti, pe fondul evoluţiilor globale", ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în următoarele luni, "în urma declinului preţurilor materiilor prime pe plan global, în special la ţiţei şi metale", a apreciat CBRT.

Este a opta reducere consecutivă a dobânzii de referinţă în aproape un an, de la 24% în iulie, când preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei pentru că "nu a urmat indicaţiile" privind ratele dobânzilor.

În martie, rata inflaţiei era de 11,86%, de la 12,37% luna precedentă. Conform previziunilor Băncii Turciei, rata inflaţiei ar urma să scadă la 8,2% până la finalul anului.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca Banca Centrală a Turciei (CBRT) să reducă dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la 9,25%.

Numărul de cazuri de COVID-19 au ajuns la 90.980 în Turcia, depăşind orice ţară, în afara Europei şi a Statelor Unite, iar numărul de decese este de 2.140. Autorităţile de la Ankara au adoptat măsuri din ce în ce mai stricte pentru a stopa răspândirea epidemiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.